Annika Hellberg håller i ett spelklot Foto:Rebecka Rakell

Sporten många aldrig hört talas om

Av Rebecka Rakell
I Huddinge finns det ett flertal aktiva föreningar som anordnar aktiviteter för pensionärer. Boule och bowling är populära sporter, men det är inte så många som har hört talas om mattcurling. Nytt i Flempan har besökt Sveriges pensionärsförbund Mattcurling i Huddinge och tagit pulsen på sporten.

Det är en kall måndagsmorgon och vi väntar utanför Huddinge tennishall. I hallen gömmer sig nämligen en liten gymnastiksal där SPF mattcurling håller hus måndagar till torsdagar varje vecka. Annika Hellberg är ansvarig för gruppen som spelar mattcurling på måndagar i Huddinge. Hon och resten av gruppen tar glatt emot oss för att visa och förklara hur sporten går till.

 

Annika berättar att hon såg en annons i Mitt i Huddinge för drygt två år sedan där det fanns möjlighet att prova på mattcurling i Skogås. Sporten fångade hennes intresse direkt och tätt därefter upptäckte hon att SPF mattcurling även fanns i Huddinge.

Jag ringde Olle som var ansvarig för mattcurling i Huddinge. Jag och mina vänner fick komma och provspela men det var alldeles för många som ville vara med så vi skapade en egen grupp, berättar Annika i en intervju under vårt besök.

 

Annika lottar in gruppen i fyra olika lag och de är snabbt igång med matcherna som spelas på en 14 meter lång matta gjord av konstgräs. De är väldigt fokuserade när det är deras tur att spela och snackar också taktik med varandra. Resten av tiden pratar de mycket med oss från Nytt i Flempan och försöker få oss att hänga med i alla regler och visar även olika tekniker man kan använda sig av. Det märks att de tycker sporten är rolig då det är en härlig stämning i hallen med mycket skratt och skoj. Efter en dryg timme är det dags för kaffepaus. Vi blir bjudna på varsin kopp och slår oss ner ute i fikarummet.

Det som sporten framförallt ger med sig är socialt umgänge, vilket är härligt, säger Annika.

Ser du några fler fördelar med mattcurling?

Om man jämför mattcurling med curling så har den här sporten ingen större påverkan på lederna. Sen behövs det inte några speciella lokaler utan endast en plan yta för att rulla ut spelmattan. Mattcurling och curling skiljer sig väldigt mycket som sporter. Det är olika regler, klot och underlag. I mattcurling har man inte heller någon som soppar framför de spelade klotet.

Ser du några nackdelar med sporten?

Egentligen finns det inga nackdelar med mattcurling, förutom att förlora, säger Annika och skrattar.

 

Två gånger om året hålls Södertörns mästerskap. I år var det totalt 24 lag som deltog och Huddinge hade med sig fyra stycken lag som tävlade, två personer i varje lag. Farsta kammade hem guldet och Huddinge tog hem silvret. Ett 4:e pris och ett 5:e pris fick de även med sig.

Vi kom på andra plats men vi ska försöka att ta oss uppåt och förhoppningsvis ta guld framöver, berättar Annika.

 

Idag är det totalt cirka 50 personer som spelar mattcurling i SPF Huddinge. Terminskostnaden ligger på 300 kronor per person, alternativt 30 kronor i engångsavgift. Huddinge Mattcurling har fått godkänt av tennisklubben att starta en grupp på fredagar om det är fler som är intresserade av att spela.

 

Fakta

Innebandyns fader, Carl-Åke Ahlqvist är grundare för mattcurling och skapade konceptet på 70-talet.  Innan det så importerade han platsklubbor till Sverige. I slutet på 60-talet kom sporten Innebandy och det är en av Sveriges mest växande sporter.

 

Förenklade regler för mattcurling

www.unicurl.com/regler/