Tullinge TP:s uppflyttningsfest. Foto: Siyamend Turanli

Tullinge reser genom divisionerna

Av Bille Sirén
Att A-laget klättrat upp från division sex till tre på fyra år beror på juniorsatsningarna. Verksamhetschef Siyamend Turanli berättar att laget nu skördar frukten av en nysatsning som startade 2005.
BREDD: Alla spelare skapas samma förutsättningar oavsett ålder, kön och nivå. Lika villkor gäller i stället för tidig elitsatsning. AMBITION: Tränarutbildningen följs upp av mentorer som träffar tränarna en till två gånger i veckan. LÅNGSIKTIGHET: Spelare ska känna att de utvecklas, har kul och fortsätter spela fotboll ännu på herr- och damnivå. Konsekvent utbildning går före resultat.

När Tullinge Triangel Pojkars (TTP) A-lag i fotboll i mitten av oktober besegrade Stallarholmens SK hemma med 7-1 fortsatte en imponerande resa. Sedan 2014 har laget klättrat så gott som en säsong per år: 2014 var TTP i division 6. 2018 blir det spel i division 3.

Verksamhetschef Siyamend Turanli går tillbaka till 2005 för att förklara vad det är som händer. Det var då styrelsen lade upp en ny plan för utbildning av spelare under ledmotiven bredd, ambition och långsiktighet.

– Det är nu vi skördar frukten av juniorarbetet. Spelare födda 96 och 97 har varit högst delaktiga i uppflyttningarna och nu ser vi samma fenomen även på damsidan, säger Turanli.

Endast två spelare i laget hade spelat division 4 tidigare. I början av säsongen var målsättningen att stanna kvar, efter halva säsongen att gå upp i trean.

– Killarna var otroligt glada, de hade förtjänat det. Vi kände oss redo.

 

Tidiga seniordebuter i Tullinge

I Tullinge får 15–16-åringar testa på A-lagsfotboll vilket är tidigt jämfört med övriga Stockholm. Turanli menar att konceptet ses som kontroversiellt.

– Det finns en myt om hög skaderisk om man debuterar för tidigt, men vi har inga erfarenheter av det, tvärtom tycker killarna det är kul. Våra 21-åringar är redan rutinerade A-lagsspelare.

TTP har som krav att 85% av A-lagsspelarna ska komma ur de egna ungdomsleden. Lagkapten Kamyar Espahbodi, 21 år, är en av dem. Espahbodis generation har sedan spel i 5-manna haft samma spelidé. Siktet är hela tiden inställt på A-lagsspel.

– Det här gör det lättare och tryggare att flytta upp i högre åldersklasser.

Ekonomin går runt

Tränare i TTP jobbar ideellt och Turanli plus en kanslist är de enda avlönade. Det uppvärmda konstgräset på Brantbrink finansierar föreningen själv.

– Alla resurser används till att skapa bra förutsättningar för att träna mycket fotboll, säger Turanli.

Hur högt kan herrlaget nå?

– Vi har inga divisionskrav fast killarna självklart går in för att vinna varje match. Om de går upp i division två kommer vi ge dem de resurser de behöver.