Liverpool pulveriserade Manchester City. Foto: Angelica Hedlund

"Det värmde hjärtat"

Hungriga var bara förnamnet. Liverpool pulveriserade Manchester City i första halvlek på onsdagskvällen, och den första kvartsfinalen slutade 3–0. Endast en matförgiftning kan nu stoppa The Reds från att ta sig vidare till semifinal i Champions League. Returen spelas på tisdag.

Inför mötet var min känsla att detta kunde gå åt vilket håll som helst. Trots Citys dominans i ligan var jag aldrig övertygad om att det här skulle bli en ensidig historia. Men det blev det. Åt ett helt annat håll. Mohamed Salah öppnade nämligen målskyttet redan i den tolfte minuten, i ett klassiskt "gegenpressing" anfall, designat av lagets tyska tränare Jürgen Klopp. Med andra ord, när kontringsfotboll är som bäst.

Bollen gick spikrakt framåt i plan från Milners fot till Roberto Firmino som fick till ett avslut. Avslutet kom tillbaka till Firmino som med nöd och näppe petade bollen till Salah som stod helt fri. Egyptiern har varit het hela säsongen och med hans 37:e tävlingsmål den här säsongen exploderade den röda kortsidan The Kop i eufori.

Anfield levde upp

Med all entusiasm och energi som supportrarna gav fortsatte laget att mala på. Det har länge pratats om mystiken med Anfield på Europa-kvällar, och som det levde upp till förväntningarna. Massvis med kritik har annars riktats mot de engelska läktarnas sterilitet på ligamatcher; att det bara är turister på läktarna och inga inbitna supportrar som skapar stämning.

Just onsdagskvällen tyckte jag visade på att kapaciteten för en fantastisk läktarkultur finns kvar i England, om publiken bara vill. Det värmde i alla fall mitt hjärta, och det verkar ha värmt Alex Oxlade-Chamberlains också.

I den 20:e minuten skickade han iväg en liknande projektil, som den han gjorde under mötet i januari mellan de båda lagen i ligan. Det här skottet var snäppet vassare, hårdare och kontrollerat aggressivt, rakt upp i krysset. Smack! Och det var 2-0 för Liverpool. Om Pep Guardiola skakade lite lätt på huvudet vid första målet, såg han nästan uppgiven ut vid det andra och mer skulle komma.

The Blues lyckades aldrig riktigt hämta andan från överkörningen i de första 20 minuterna. Gång på gång öste Liverpool fram mot Citys straffområde. 3–0-målet kom efter ett inlägg från Salah som möttes av Sadio Manes panna. Efter dryga halvtimmen spelad trodde publiken inte sina ögon och knappt jag heller.

Klopp var arg

Matkoma uppstod för Liverpool i andra halvlek, men laget somnade aldrig. Fokus behölls matchen igenom, 90 plus tillägg även fast presspelet inte var lika frenetiskt.

Liverpoolsupportrarna behöver nog inte vara oroade över att det röda laget är tillfreds med resultatet inför returen. Humöret verkar fortfarande vara hett i deras läger.

Jürgen Klopp var upprörd efter matchen på hur Premier League formerat sitt spelschema. Han tyckte att hans lag fick alldeles för kort tid på sig att återhämta sig inför helgens derby mot Everton och till returen på tisdag. Hans kommentar säger det mesta om kvällen och dubbelmötet så här långt:

– Vi vann med 3-0, men jag är arg, avslutade Klopp kvällen med.