Gabriela utbildade sig till Zumbainstruktör år 2011. Foto: Gabriela Morales Bustos.

Zumba i Flemingsberg

I Fleminghallen kan vem som helst delta i fartfyllda Zumbapass.
– Det som är bra med Zumba är att det passar alla, säger instruktören Gabriela Morales Bustos.
Ålder: 44 år
Familj: Sonen André 22 år
Jobb: Hem- och konsumentkunskapslärare
Intressen: Umgås med familj och vänner

Zumbavågen sköljde över Europa för några år sedan och än har trenden inte dött – och varför skulle den göra det? Träning i alla dess former kommer troligtvis alltid vara trendigt, att röra på sig kommer alltid att vara aktuellt. För någon som varken vill gå en lugn promenad eller lyfta tunga vikter på ett gym är dock Zumba absolut ett mer fartfyllt alternativ.

Under ett Zumbapass dansar du dig riktigt svettig tillsammans med en instruktör till tonerna av latinamerikansk musik som salsa, merengue, bachata eller flamenco. Instruktören lär ut en simpel koreografi så att alla kan följa med.

Varje fredag kväll hela vårterminen erbjuder Huddinge kommun gratis träning Zumbaträning i Fleminghallen. Instruktören Gabriela Morales Bustos började hålla i en-timmes-pass redan förra våren och intresset har varit stort nog att fortsätta.

–I början var vi 10–20 personer men nu kan det vara mellan 60 och 70 deltagare, berättar Gabriela.

I dagsläget är det främst tjejer som deltar. Men några killar har anslutit sig under tredje terminen.

Ska man Zumba för första gången tycker Gabriela att man ska ha sköna skor och vattenflaska, man ska inte tänka så mycket på alla koreografier utan bara dansa och ha kul! Koreografierna lär man sig sedan i sin egen takt.

Barn i Huddinge rör på sig för lite

Det är UngHuddinge som tagit initiativ till gratis Zumbaträning och Linda Örneblad som arbetar vid Kultur- och fritidsförvaltningen är en av hjärnorna bakom idén.

Linda Örneblad vid Kultur- och fritidsförvaltningen. Foto: Isabella Grödén

– Vi finansierar många fritidsaktiviteter men har märkt att det främst är pojkar som deltar. Vi kollade då med tjejer vad de saknade. Då kom Zumba upp som ett förslag, säger Linda.

Hon berättar att barn i Huddinge kommun inte rör på sig lika mycket som barn i andra kommuner. Det är något som hon vill se över.

–Barn ska kunna ha kul på lika villkor, samtidigt kan vi inte tvinga någon att starta en förening, konstaterar hon.

Men Huddinge kommun lyssnar gärna på sina medborgare, vem som helst är välkommen att komma med förslag på nya aktiviteter. Just nu ser de över intresset för att starta en break dance-grupp.

Utöver Zumban finns även ”Football Friday” och gratis skridskoåkning med mera.