Genomgång med tränarna. Foto: Matilda Martinsson.

Hockeymorsor
från Huddinge

Av Matilda Martinsson
De lånade grabbarnas grejer och spelade när det fanns tid. Nu är det full mundering, sponsorer, seriespel och spelglädje. Nytt i Flempan fick vara med på Huddinge Hurricanes sista träning för säsongen.

Huddinge Hurricanes är hockeymorsorna som startade damhockeyn i Björkängshallen i Huddinge. Det hela började med Michaela Zetterquist och Johanna Tärnström som hade spelande barn i klubben. Michaela och Johanna fick ibland möjligheten av den ungdomsansvarige att spela lite själva.

 

- Vi ville skjuta på varandra och fick en timme när det fanns tid över. Vi fick låna grabbarnas grejer, säger Michaela.

 

 

Michaela Zetterquist var med och startade laget. Foto: Matilda Martinsson.

 

 

 

 

Senare under säsongen erbjöds de spridda tider och ville därför få in fler intresserade i den lilla truppen. De skickade ut ett mejl till andra lagledare och på första träningen var de 17 personer.

 

- Det var många som kom! Vi var nybörjare och väldigt dåliga på skridskor men fick hjälp med skridskotekniken av Bosse Wilhans, säger Michaela.

 

Tränare förstärkte truppen

 

Truppen blev större och hockeyspelare med spelbakgrund i OS anslöt sig, till exempel Pia Morelius, Efter ett tag kom Jörgen Stålnacke, deras nuvarande tränare, in i bilden. Han ville hjälpa till och var den första som styrde upp i det nystartade laget.

 

- Den största utmaningen var att hjälpa de som aldrig åkt skridskor och samtidigt träna de som spelat OS. De flesta vill bara lira och alla har roligt, säger Jörgen.

 

 

 

Jörgen och laget skojar friskt med varandra. Foto: Matilda Martinsson.

 

 

Michaela tycker att hela laget lyftes efter att nyförvärven kom men beskriver lite på skämt laget som en förvirrad virvelvind, därav namnet.

 

I Hurricanes första match förlorade de med 14-0 men året efter var de obesegrade och vann division två. Idag är de 30 spelare mellan 30 och 54 år med flera före detta landslagsspelare. De var glada amatörer som blivit bra.

 

Hurricanes var det första kvinnliga laget

 

Innan Huddinge Hurricanes fanns det ingen damsatsning i klubben. Nu finns det både flick- och damlag, och hockeymammorna förstås.

 

- Det har blivit en annan plattform för oss mammor. Vi spelar istället för att sälja korv, skrattar Michaela.

 

Sara Ridderlund, spelare i Hurricanes, tog kommandot över flicksektionen och inne på arenan är damernas lagbild nu synlig på väggen.

 

- Att kvinnor är här och kämpar har betytt mycket, självklart. Det blir inte så grabbigt och vi kommer på sikt att bli en starkare förening, säger Jörgen.

 

Hurricanes genomförde under gårdagskvällen sin sista träning. I den nya serien slutade de trea, vilket de var nöjda med.

 

- Vi hade inga resultatmål. Målet är att alla ska känna sig välkomna och ha kul. Det roligaste är träningarna och omklädningsrumshänget, säger Michaela.