Michal Bron Jr är tränare på Huddinge Bågskytteklubb. Foto: Emanuel Nashed.

Bågskytte för alla åldrar

Av Emanuel Nashed
När Michał Bron Jr skulle förbereda sig inför livet som pensionär letade han efter en aktivitet att fylla tiden med. Han fastnade för bågskytte och idag är han aktiv medlem och tränare i Huddinge Bågskytteklubb.

Varje onsdag klockan kvart i sex leder Michał Bron Jr, 69 år, träningar i bågskytte för nybörjare i Huddingehallen. Men redan vid fyra är han själv på plats på skjutbanan.

– Det är kul att komma hit innan för att skjuta, sedan stannar jag kvar och plågar de andra med tekniken när de ska skjuta, säger han med ett skratt.

 

Från högskolan till skjutbanan

 

För tre år sedan jobbade Michał på Södertörns högskola som docent på institutionen för samhällsvetenskap och skulle inom ett år gå i pension. Han letade efter en aktivitet att sysselsätta sig med efter arbetslivet och fastnade för bågskytte.

– Bågskytte passar mig perfekt. Det är en olympisk sport men man slipper bli svettig.

 

 

 

 

Populärt i kommunen

 

Huddinge Bågskytteklubb grundades 2009 av fyra person från Huddinge som var verksamma inom bågskytte i andra föreningar runt om i Stockholm. Klubben är ideell och alla som arbetar ställer upp frivilligt. Under vinterhalvåret håller man till i inomhuslokalen i Huddingehallen och på sommaren har man en utomhusbana på Visättra sportcenter. Klubben har just nu ungefär 40-50 personer som står i kö till deras introduktionskurs.

 

– Bågskytte är väldigt populärt här i Huddinge. Det är en väldigt social sport men vid skjutmomentet är det viktigt att man är fokuserad och inte stör de andra som håller på att skjuta, säger Michał Bron Jr.

 

Passar både unga och äldre

 

Bland klubbens medlemmar kan man hitta folk i alla åldrar och kön men de flesta som börjar är barn. Säkerheten är viktig inom bågskytte, barn upp till sexton år behöver ha med sig föräldrar när det går introkursen. Det har lett till att många föräldrar som varit med och skjutit med sina barn fått upp intresset för sporten och väljer att själva bli medlemmar.

– På samma skjutlinje kan det stå barn i tioårsåldern och vuxna människor ända upp till min ålder som utövar idrott på samma villkor, det är det som är fantastiskt. Det spelar ingen roll vem man är utan det som förenar oss är att alla tycker det är jätteroligt, säger Bron Jr.

 

 

Nytt i Flempans reporter Emanuel Nashed fick prova på bågskytte.

Foto: Harald Andersson.