Spelet spelas på gamla "tjock-tvs". Foto: Max Halldén Lanéus

En SMASH i Huddinge

Av Emanuel Nashed
Tv-spelsföreningen SMASH hamnade på Huset Huddinge, efter jakten på en ny lokal för sina spelkvällar.
– Det är helt fantastiskt att vi får vara här, säger Max Halldén Lanéus, från SMASH.

När tv-spelsföreningen SMASH letade efter en ny lokal hörde de av sig till flera kommuner och skolor i hela Stockholm med hopp om napp. Huset Huddinge bestämde sig för att ta ett möte med SMASH och i februari ägde den första spelkvällen rum.

– Det är helt fantastiskt att vi får vara här. Lokalen är jättebra och samarbetet fungerar utmärkt, vi bemöter dem som vuxna och de bemöter oss likadant tillbaka, säger Max Halldén Lanéus som jobbar med SMASH.

Intresset har varit stort och idag har man spelkvällar varje torsdag.

– Det är schyssta grabbar, allt flyter på. Det är jättebra att det finns en sådan förening här, jag gillar att de är återkommande, säger Lelle Kingstedt, kulturproducent på Huset.

 

 

"Alla kulturer och subkulturer ska kunna rymmas"

Huset Huddinge öppnade sina dörrar 1991 och är ett kulturhus för ungdomar. På en träbalk som går längs hela sällskapsrummet har man satt upp namnskyltar på alla band och artister som uppträtt i lokalen. På Huset erbjuds det en rad olika aktiviteter men när SMASH kom med tv-spel var det något nytt.

–Vi vill ha dem här. Alla kulturer och subkulturer ska kunna rymmas, även e-sport, säger Linda Wallenklint, fritidsledare på Huset.

Lelle Kingstedt jobbar som kulturproducent på Huset Huddinge. Foto: Emanuel Nashed

 

Turnering på Södermalm

 

Spelet som SMASH spelar heter Super Smash Bros Melee. Det är ett fightingspel som företaget Nintendo släppte 2001 till konsolen Gamecube. En följd av spelets ålder är att man måste träffas i verkligheten för att spela med andra.

–Det är nog det viktigaste med SMASH och det som skiljer oss från andra spel, det sociala utbytet och att träffa nya människor som gillar samma sak som en själv, säger Max Halldén Lanéus.

 

Nytt i Flempan rapporterade tidigare att den här veckans spelkväll är inställd till förmån för en turnering som SMASH organiserar på Södermalm. Nytt i Flempan kommer att vara på plats och rapportera live via Twitter.