Från vänster: Ida Stiernlöf och Aspelunds Bree, Evelina Karlsson och Tajga, Emelie Häge och Petre, Sofia Rosén och Tia. Foto: Matilda Martinsson.

Dressyren i framkant

Av Matilda Martinsson
Inför vårsäsongen ville Huddinge ridklubbs ordförande Lotta Hallgren satsa på dressyren. Louise Lindström blev headhuntad som klubbens nya dressyrtränare. I söndags var hon på tävling med klubbens nya ponnylag.

Den andra deltävlingen i ponnyallsvenskan i dressyr division tre gick av stapeln i söndags. Deltävlingen tog plats i Nynäshamn och det är Louise första säsong med Huddinge. Dessutom är det Huddinges första säsong i allsvenskan.

 

- Det är superskoj att det görs en satsning på dressyren, det är kul för de unga tjejerna i klubben. Många har aldrig tävlat i dressyr förut, säger Louise.

 

I laget rider Ida Stiernlöf, Evelina Karlsson, Emelie Häge, Sofia Rosén och Sofia Borg. De var alla ganska överens om att det inte hade gått så bra under helgens tävling. Men poängen från första tävlingen hade ändå höjts. Bästa individuella poäng fick Emelie Häge på Petre.

 

- Vi hade inte jättestora förhoppningar eftersom det var vår första säsong. Det är väldigt kul att komma ut och få erfarenhet. Jag är nöjd och vill vara med till hösten igen, säger lagmedlemmen Emelie Häge.

 

Louise hjälper klubben att utvecklas

 

Louise har flera utbildningar och diplom i bagaget. Hon är examinerad beridare och unghästutbildare och även C-tränare i dressyr. Men det som Lotta lyfte fram var Louises ledarförmågor.

 

Louise Lindström är dressyrexpert. Foto: Matilda Martinsson.

 

- Hon bidrar genom att ha en pedagogisk utbildning på toppen av sin tränarkompetens. Det gör det enklare för eleverna att lära sig. Hon kommer hjälpa oss att utveckla dressyren och har bra erfarenheter, säger Lotta.

 

Klubbens stall revs och verksamheten fick flytta

 

För fyra år sedan låg Huddinge ridklubb i Glömsta. Men efter att kommunen beslutat riva stallet och istället bygga en skola fick klubben flytta. Numera ligger stallet vid Runsten, ungefär 20 minuter från Huddinge centrum.

 

- Det var många möten kring hur allt skulle byggas … men det är ändå bättre här ute. Där var det mycket trafik och farligt med tunga lastbilar, så på längre sikt har vi fått det bättre. Nu har vi även en egen buss som tar barnen från Huddinge till stallet, säger Lotta.

 

Lotta, Louise och ponnyryttarnas målsättning är i samklang. De ska utvecklas tillsammans och på sikt bli bättre och bättre. Förra året vann klubben division två i hoppning men just nu är dressyren lika prioriterad som hoppningen.

 

- Vi ska ha kul med häst och respektera djur och människor! Målet är att vandra vidare till elitnivå, i hoppningen är vi ganska nära den nivån, säger Lotta.

 

Framhäver gemenskapen och laget

 

- Trots att de rider individuellt lär de av varandra. Jag bidrar med mina erfarenheter och tänker på team-building. Nästa år är målet att komma till final, säger Louise.