Jhonas Enroth under sin tid i Los Angeles Kings. Foto: Mark Mauno (Flickr: Mark6Mauno)

Enroth uteslutar inte en comeback

Av Gustav Schön
Målvakten Jhonas Enroth tog sina första skridskoskär för moderklubben Huddinge IK som femåring. Sedan dess har han tagit vägen via Södertälje till världens bästa liga, NHL. Nytt i flempan har fått en intervju med Jhonas som förtillfället huserar i Dinamo från Minsk.

Under sin karriär har Jhonas Enroth representerat klubbar som Buffalo Sabres och Los Angels Kings. Hockeyn har alltid varit en självklarhet för honom och ett liv utan hockey har aldrig varit ett alternativ.

– Det har alltid känts självklart att jag ska nå till toppen, säger Jhonas.

Men vägen dit har inte alltid varit lätt. Under tiden i Buffalo mötte han på en del motgångar. De två första säsongerna fick han endast representera laget en gång och istället blev det spel i Sabres farmarlag, Portland Pirates.

Säsongen därpå gick det bättre. Men det var först under NHL-strejken 2012–2013 som vändningen kom på riktigt. Under NHL-uppehållet flyttade Jhonas hem till Sverige för att än en gång representera Huddinge IK men även Almtuna. Han vaktade sedan Tre kronors mål under hemma-VM samma år. En turnering Sverige sedan kom att vinna med Jhonas som en av de stora guldhjältarna.

Möjlig hemkomst

Idag har han hunnit bli 29 år och bytt NHL och USA mot KHL (Kontinental Hockey League) och den vitryska huvudstaden, Minsk. I laget är han en av dem tongivande spelarna och Jhonas fortsätter att prestera på hög nivå. Han är fortfarande ung för att vara målvakt och karriären är långt ifrån slut. I nuläget är Huddinge IK långt bort för Jhonas men han utesluter inte en comeback i moderklubben.

– Det finns en chans att jag återvänder men förhoppningsvis dröjer det ytterligare några år, säger Jhonas.

Förutom Jhonas har Huddinge IK producerat många hockeystjärnor som nått den absoluta världstoppen. Idag spelar klubben i division 1. Ska laget klättra upp i divisionerna skulle en återkomst av huddingesonen vara till största hjälp.