Huddinge HK:s F-14 lag går för SM-guld i Malmö. Foto: Huddinge HK.

Med guld i sikte

Av André Strömqvist
Under helgen avgörs ungdoms-SM i handboll i Malmö. Med en helt makalös säsong i ryggen, utan en enda förlust så åker Huddinge HK:s F14-lag ned och siktar inte på någonting annat än en guldmedalj.

Resan mot finalhelgen i Malmö började redan i september förra året. Säsongen har spelats i fem steg. Huddinge HK står obesegrade inför den femte och sista omgången som inleds på fredag. Laget ställs mot favorittippade H43 Lund, som även de gått obesegrade genom dem tidigare omgångarna. Övriga lag i Huddinge HK:s grupp är Stockholmspolisens IF HF och IK Sävehof 1. För att ta sig vidare till semifinal så krävs det minst två vinster av Huddinge som på förhand ser ut att ha goda chanser att ta sig vidare.

 

Den fantastiska säsongen laget stått för beror bland annat på stark lagsammanhållning, träning tre gånger i veckan och matcher på helgerna vilket bidragit till lagets framgångar.  

– Det är 14 tjejer som kommer att åka till Malmö och spela. Alla tjejer som inte kommer spela kommer att åka med ändå och heja fram laget, säger Helen Edlund, huvudtränare för Huddinge HK F14.

Viktigast att ha kul

Allt handlar dock inte om framgångar och vinster. Det viktigaste för klubben är att bibehålla en stark lagsammanhållning och att alla har kul. Laget håller hårt på sina värderingar och sin värdegrund GGV (Gemenskap, Glädje och Vilja).

- När det kommit in någon ny tjej så är alla välkomnande och det är ingen som är utanför, det tycker vi är viktigt. Det är väldigt bra sammanhållning i laget, men glädjen till handbollen och träningsviljan hos tjejerna är något som verkligen skiner i det här laget, förklarar Helen Edlund.

Totalt spelar 29 tjejer i två olika lag, där alla har olika ambitionsnivåer. Förutom USM så spelar laget både cuper och träningsmatcher, där lagen är mixade.

- Vi har ju aldrig tvingat någon att träna, utan vi har sagt att man får träna hur mycket eller lite man vill, men att man spelar matcher därefter, säger Helen Edlund.

 

Ungdoms-SM är det officiella Svenska Mästerskapet för ungdomar mellan 13-18 år. Över 600 lag deltar i mästerskapet. I finalerna, som arrangeras i form av ett samlat finalspel under varje vår, deltar 48 lag.