Mija Bergman ligger bakom satsning på nycirkus. Foto: Beatrice Söderlund.

Nycirkus för barn
i Flemingsberg

Av Beatrice Söderlund
Nu kan barn testa på nycirkus på fritiden i Fleminghallen. Det är kulturskolan som står för satsningen. Verksamhetschefen Mija Bergman är nöjd över att kunna erbjuda barn aktiviteten. –Vi vill få barn att testa på nya saker, säger Mija Bergman.

Cirkusskolan startades i oktober 2017 av kulturskolan i syfte att locka ungdomarna till något nytt. I en intervju på Huddinge kommuns Kultur och fritidsförvaltning avdelning, berättar Mija Bergman att Kulturskolan jobbar aktivt för att hitta nya aktiviteter för barn och ungdomar i Huddinge. Utöver cirkus kan ungdomar bland annat testa på att dansa, sjunga och spela instrument.

Det hela började med att kulturskolan tog kontakt med Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. I dag undervisar två pedagoger från Dans och cirkushögskolan barnen och ungdomarna i nycirkus. Mija Bergman vill betona att de undervisas i nycirkus i form av akrobatik och inte cirkus där djur är med.

– Det är jätteviktigt för oss att vi erbjuder samma kvalité som vi gör i allmänhet för barnen. Detta gör vi genom att ha högskoleutbildade pedagoger som undervisar barnen i nycirkus, säger Mija Bergman.

Vidare förklarar hon att cirkus var något nytt och spännande. Kulturskolan hade förhoppningarna att det skulle nå ut till ungdomarna på ett bra och roligt sätt. Redan vid tredje tillfället av nycirkusen var det över fyrtio barn på plats.

– Vi måste våga ta in nya aktiviteter för barnen, när man testar nya saker kan det bli flopp eller topp, i det här fallet blev det topp.

Tacksam för stödet

För att kunna finansiera alla gratis aktiviteterna förklarar Mija att de fått statliga medel från Kulturrådet. Tack vare bidragen kan Kulturskolan bedriva cirkusen kostnadsfritt för barnen. Undervisningen äger rum på eftermiddagar vilket är nytt, då ungdomarna kan komma och gå när de vill. Barn från andra delar av Huddinge är också välkomna att testa på nycirkus.

– Vi vill skapa förutsättningar för barnen, så att de känner att de lär sig mycket. Där barnen bor vill vi finnas. När vi till exempel finns i Vårby eller i Flemingsberg så skapar vi möjligheter att faktiskt möta barnen som bor där, säger Mija Bergman.