HAIS klubbchef Per Synnerman på Källbrinks IP. Foto: Gustav Schön.

Nu är säsongen igång

Av Gustav Schön
Säsongens första motionslopp i Huddinge står runt husknuten. Förhoppningar om gassande vårsol får Huddinge AIS (HAIS) klubbchef att drömma om löparfest nästa lördag, dit alla är välkomna. – Blir det sol dubblar vi antalet deltagare från fjolåret, säger klubbchefen Per Synnerman.

Kvantumloppet är det första av två motionslopp som arrangeras av HAIS denna säsong. Alla kan anmäla sig och det kan ses som en pulsmätning på säsongen. Banan sträcker sig genom det natursköna området kring Källbrinks IP.  Där friidrottsklubben även har sin verksamhet. Sportsligt sätt håller klubben jämna steg med konkurrenten från Södermalm. Men inte ekonomiskt. Hammarby IF friidrott arrangerar nämligen ett av Sveriges största lopp.

Har varit elitlöpare
Från kansliet sköter Per Synnerman mycket av föreningens administrativa arbetssysslor. Tidigare har han arbetat heltid som elittränare. Men han har även en gedigen bakgrund som elitlöpare. Det bästa minnet från tiden som elitlöpare är hämtat från Stockholms stadion.
– Jag slog personbästa på 1500 meter när jag tävlade mot världseliten. Jag var så jäkla nöjd trots att jag slutade sjua.

Lätt att börja
Synnerman vet vad som krävs för att förbättra sig inför säsongens andra lopp, Huddingeloppet.
– När jag tränade som mest spydde jag en gång i veckan, säger den numera 46-åriga klubbchefen.
Som tur är, har vi motionärer lättare att förbättra våra resultat. Som elitlöpare handlar det om att hela tiden prestera över sin förmåga. Medan du som motionär ska sätta upp din egen målsättning. Detta gör du innan du ger dig ut i löpspåret, menar Per Synnerman. Ställ dig frågan vad du vill åstadkomma med löpningen. Se över hur många dagar i veckan du kan avvara. Helst ska du träna tre till fyra dagar i veckan. Men två till tre funkar.
– Komplettera löpningen med styrke- och rörlighetsträning, säger Per Synnerman.

Sommaren på dig
Klubbens andra lopp, Huddingeloppet arrangeras i september. Då deltar en tävlingsgrupp.
– När det är ett tävlingslopp är det mätt enligt konstens alla regler, säger Per Synnerman.
Han poängterar att det inte finns någon universal löparmanual för att förbättra resultaten men att hålla igång är A och O. Det gäller även under semestern.
När Per Synnerman får frågan om den konstigaste miljön han har sprungit på svarar han:
– Paris flygplats, Charles de Gaulle, där sprang jag åtta kilometer på en 40 meter kort parkeringsplats.

För oss motionärer handlar det om att bibehålla motivationen till att löpa. Elitlöparen motiveras av att ständigt prestera över sin förmåga. För motionären, Per Dunder, som dagen till ära tränar på Källbrinks IP är motivet sundare.
- När jag har negativa tankar så brukar jag gå ut och springa. Inom en kilometer har jag glömt bort de där tankarna, avslutar Per Dunder.