Glada miner när pensionärerna spelar boule. Foto: Beatrice Söderlund.

Rune krockar för
kropp och själ

Av Beatrice Söderlund
Varje tisdag och torsdag förmiddag spelar pensionärer boule tillsammans i Björnkullahallen i Flemingsberg. Det är PRO i Huddinge som organiserar träffarna, som uppskattas av pensionärerna.

Rune Ahlgren har spelat boule i fem år och menar att boule är en rolig och trivsam aktivitet för pensionärer. Runes Ahlgrens bästa tips för nybörjare är att tänka på armkastet och kastfoten. Om man är högerhänt så ska man ha höger fot fram, och armen ska sikta på “lillen”, det vill säga den mindre bollen som kastats ut innan kloten kastas. Han poängterar att allting hänger på kastet och armrörelsen.

– Det viktigaste att tänka på är hur man håller klotet, tumme ska vara utåt och armen ska pendla fram och tillbaka, säger Rune Ahlgren.

“Antingen är man läggare eller skytt”

Det finns två spelarroller förklarar spelarna. Läggare är den som vill placera sitt klot så nära “lillen” som möjligt. Är man skytt så vill man krocka bort läggarens klot framför lillen.

Thor Geiryd som spelat boule i över tre år berättar att föreningen har åkt på flera turneringar i bland annat Stuvsta och Järna. Antalet personer som kommer och spelar varierar stort, ibland är de runt 15 personer och ibland färre. Han berättar att det var hans sambo Eva Carlsberg som tjatade på honom att komma ner till boulehallen för flera år sedan, och tycker boule är perfekt för pensionärerna.

– Vid första tillfället blev jag fast, vi är en liten enhet för oss själva, det har betydelse för Flemingsberg. Alla kan ju spela boule oavsett ålder, säger Thor Geiryd.

 

Utmaningar för föreningen

Kjell Andersson, ordförande för PRO centrala Huddinge berättar att föreningen funnits i ungefär 70 år och att den ideella verksamheten är oerhört viktig för pensionärerna i Huddinge. Aktivitet och rörelse menar Kjell är det mest betydelsefulla, men även samhörigheten.

– Kan vi hålla pensionärerna i aktivitet leder det till bra hälsa och gemenskap. Att röra sig har betydelse för både själ och kropp, säger Kjell Andersson.

Föreningens utmaningar är att rekrytera nya medlemmar och att hålla igång föreningslivet. Kjell Andersson menar att det är svårt att få människor att bli ledare för verksamheterna. Vidare önskar han att PRO kan få mer stöd från Huddinge kommun, under de senaste tio åren har stödet varit oförändrat för organisationen.

– Huddinge kommun har en snål inställning till penisoinärorganisationen, vi får endast 42 kronor per medlem varje år.