Maria Bresell jobbar för att fler barn ska testa på handboll Foto: Beatrice Söderlund.

"Jag gör det för barnen"

Av Beatrice Söderlund
Varje måndag erbjuds handbollsträning för barn i Flemingsbergshallen. Eldsjälen Maria Bresell från Huddinge ligger bakom konceptet och tränar barnen med förhoppning att de ska lära sig och ha roligt tillsammans.

Maria Bresell tillsammans med tre andra driver verksamheten. Tränarna vänder sig till barn i Flemingsberg, men även barn från andra delar av kommunen är välkomna. En dag i veckan tränas barnen i lek och handboll i Flemingsbergshallen, i Flemingsberg Centrum.

– Vi har hållit på i tre år, just nu vänder vi oss till barn som går i ettan och tvåan, säger Maria Bresell.

År 2015 startades bollskolan och Maria Bresell förklarar att verksamheten har ändrat karaktär över tid. Hon fick idén att bollskolan skulle vara för flyktingbarn efter att hon volontärarbetat på en flyktingförläggning.

Jag kände ett starkt behov att kunna göra något. Alla barn har samma behov av fritidssysselsättning. Jag ville ge nyanlända barn chansen, men sen förstod jag att det inte gick att särskilja barn, säger Maria Bresell.

Maria som är verksam i Huddinge HK handboll berättar att det är stor skillnad mellan andra delar av Huddinge och Flemingsberg. Den största skillnaden är att handboll inte är lika populärt i Flemingsberg som i exempelvis Skogås och centrala Huddinge.

– Många barn som bor i Flemingsberg kommer från andra länder och kanske inte har samma anknytning till handbollen.

“Jag vill att de börjar spela handboll på gårdarna här”

En utmaning har varit att få föräldrarnas förtroende och förstå verksamheten, men den största utmaningen är att få barnen att komma ner och träna. Från start har de kämpat med att nå ut till barnen i området. Visionen är att fler flemingsbergsbor ska känna till bollskolan, och Maria Bresell vill ge alla barnen förutsättningar. För att nå ut har Maria och hennes team bland annat åkt ut till skolor och berättat att de finns.

– I grund och botten handlar det om meningsfull fritid, att få röra på sig och träffa nya kompisar. Jag vill inte att det ska ses som ett projekt, det ska vara en del av Huddinge HK.

Att starta en handbollsklubb i Flemingsberg tror Maria Bresell kan bli svårt, eftersom de redan idag letar efter medlemmar. Andra svårigheter skulle vara hur klubben ska finansieras. Vidare betonar hon att de barnen som återkommer till träningarna utvecklas och blir duktigare. Maria hoppas att barnen som fortsätter senare går till Huddinge HK.

– Vi avslutar alltid varje träning med att säga handboll är bäst i Flemingsberg, jag vill att barnen ska känna sig stolta över det.