Minska stressen med utegym

Att gymma utomhus har både för- och nackdelar. Fördelarna är att det är gratis och öppet för allmänheten. I Huddinge kommun finns nio utomhusgym vilket gör det lättillgängligt för invånarna.

Enligt Thomas Andrén, forskare vid Södertörns högskola, är luftkvalitén bättre utomhus om inte utegymmet är placerat vid en trafikerad motorväg.

– I största allmänhet är det bättre att vara utomhus, säger han.

 

Träning i naturen gör att man får bättre nattsömn, lägre blodtryck och puls, man får ett starkare skelett och minskar risken för allvarliga sjukdomar och depression, skriver webbtidningen Topphälsa.

 

Inomhusgym är idag det vanligaste alternativet trots att det kostar pengar och ibland kan vara ganska dyrt. Fördelen med inomhusgym är att det finns personal på plats som vet hur utrustningen ska användas, berättar Thomas Andrén och fortsätter:

– På inomhusgym finns en social gemenskap vilket det inte gör vid utomhus träning. Inomhusgym har musik i bakgrunden och de är väderoberoende. Dock kan luften bli väldigt unken om inte ventilationen funkar som den ska.

 

Idag har många inomhusgym öppet dygnet runt. Men utomhusgym bjuder alltid på gratis träning och en lugn och fridfull miljö.

– Jag tror att det bästa valet är utomhusgym. Det är bättre att vara ute, luften borde vara bättre och det är mer rogivande för själen att höra fåglarnas kvitter än lokalernas musik, säger Thomas Andrén.

 

Läs också: