Svenska supportrar inför matchen mot Ryssland. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

Sveriges succé i Nations League

Sverige besegrade under tisdagskvällen Ryssland hemma på Friends arena med 2–0 efter mål av Victor Nilsson Lindelöf och Marcus Berg.

För svensk del innebär detta att man vinner sin grupp i Nations League och flyttas upp till A-divisionen inför turneringens nästa omgång som påbörjas under hösten 2020. Sverige hamnar också i EM-kvalets andra seedingpott med bland annat Danmark, Tyskland och Island, det betyder att Sverige inte kan ställas mot något av de lagen i EM-kvalet.

Gruppsegern ger också Sverige en extra livlina inför EM-kvalet.

Missar Sverige att ta sig vidare från EM-kvalet så kommer man våren 2020 lottas mot de bästa lagen från varje Nations League-division som inte tagit sig vidare till EM för ett play-off-slutspel där vinnaren kvalificerar sig för EM-slutspelet 2020.

För Ryssland innebär resultatet att man blir kvar i B-divisionen medan Turkiet som slutade sist i gruppen, åker ur och får spela i C-divisionen i nästa upplaga av Nations League.

 

Miljonregn efter Sverigeseger

För gruppsegern i Nations League får Svenska landslaget en bonus på 15 miljoner kronor. Sedan tidigare har man fått 15 miljoner för sitt deltagande, så under hösten har totalt 30 miljoner spelats in till förbundet. Inför nästa Nations League, hösten 2020, kommer Sveriges deltagarsumma höjas till 23 miljoner för spel i A-divisionen.

För Svenska Fotbollsförbundet del har 2018 varit ett bra år. Frånsett de sportsliga framgångarna med kvartsfinal i VM och seger i Nations League-gruppen så fick Sverige, enligt Fotbollskanalen, 153 miljoner i prispengar för sommarens VM-succé. Lägg till 30 miljoner från Nations League och Fotbollsförbundet summerar nog 2018 som framgång. 

Läs mer: