Ukehashi Aikidoklubb under 2015 års gradering för vuxna. Foto: Ukehashi Aikido

Aikido - en idrott utan förlorare

I en idrottsvärld som varje dag strävar efter större kommersiella intäkter står aikido fortfarande kvar i sin historiskt ideella grund. Vi har pratat med Ola Bergsvik, 70 år, som tränade i Ukehashi aikidoklubb i Huddinge.

– Många ungdomar tränar ju aikido för att de inte vill förlora, för det kan man inte. Min son kommer ofta hem och är skitsur för att han förlorat i brasiliansk jiu-jitsu, säger Ola Bergsvik och skrattar.

Aikido är en kampsport som ursprungligen är ifrån Japan som är totalt inriktad på självförsvar där syftet är att eliminera motståndaren genom motståndarens egna kraft. Ola Bergsvik utvecklar:

– Alltså, du skall trötta ut motståndaren fysiskt såväl som psykiskt genom utmärkt teknik. Kampen går i mentala cyklar där motståndaren ska känna att det är meningslöst att attackera.

Ola Bergsvik har själv tränat aikido på Ukehashi under en lång period i hans liv. Han menar att idrotten hamnar i skymundan bakom liknande kampsporter som karate och jiu-jitsu.

– Tävlingsfaktorn avgör nog för många. Du kan inte tävla i aikido, det går emot hela idén och konceptet med sporten. Många vill uppnå resultat, vinna medaljer och pengar – men det går inte i aikido.

Unik klubbfilosofi

Ukehashi aikidoklubb håller till i Huddingehallen och klubben har existerat i snart 40 år. Klubbens filosofi skiljer sig ifrån andra aikidoklubbar då den fokuserar på verklighetsbaserad och effektiv träning. Varje klubb har en egen filosofi och bas för sin träning – exempelvis klubben Enighet i Malmö som drivs av Stefan Stenudd, som skrivit en bok om idrotten.

– Deras träning är snudd på religiös. Meditation och kraft över sinnet är utmärkande, säger Ola Bergsvik om aikidoklubben Enighet.

70-80 personer i blandade åldrar tränar på Ukehashi men majoriteten är yngre män och cirka 30 tjejer återfinns i klubben. Ola Bergsvik tror att många kommer till Ukehashi efter uppmuntran från föräldrar som vill att barnen ska kunna självförsvar.

– Vi har väl sex till åtta instruktörer som tränar tre olika grupper. En grupp för ungdomar, en för vuxna och en för äldre – varje grupp har två pass i veckan.

Klubben från Huddinge är en av de äldsta aikidoklubbar i Stockholm och ryktet är bra. Trots det finns det personer som lämnar för den intensivare klubben Iyasaka på Södermalm. De har flera av de mest respekterade instruktörerna i Sverige och Ola Bergsvik menar att deras rykte står sig mycket bra.

– Jag tror att Iyasaka har flest personer med svarta bälten i Sverige, den högsta bedömningsgraden av teknik i aikido.

Även om aikido kan anses vara oglamorös hävdar Ola Bergsvik att det finns möjlighet att bli Hollywoods nästa filmstjärna.

– Man kan få högre grad beroende på vad man gjort för sporten – exempelvis Steven Seagal som spridit ordet om aikido. Pedagogik och gärningar för sporten kan ge högre grad.