Sara Ridderlund till vänster och Saga Broman till höger. Foto; Felicia Minorsson

Hockeygymnasium för tjejer startar i Huddinge

Under de senaste tre åren har Huddinge hockey lyckats expandera med över hundra nya aktiva flick- och damspelare. Till nästa höst öppnar klubben i samarbete med Huddingegymnasium upp portarna för ytterligare en satsning – ett elitishockeygymnasium för tjejer.

En person som varit med i utvecklingen av elitgymnasiet är Huddinge Hockeys egna sportchef på dam- och ungdomssidan, Sara Ridderlund. Hon såg hur de yngre flickspelarna flyttade till andra städer för att kunna elitsatsa och menade att Stockholm förlorade många begåvade ungdomsspelare.
 
– Den enda möjligheten som fanns för tjejerna var AIK:s egna hockeygymnasium, men det krävde att man spelade i klubben för att få en plats. Så kommer det inte se ut på Huddinges Gymnasium. Här söker man in på betyg, säger Sara Ridderlund.

Ridderlund kommer att vara flickornas hockeytränare när elitgymnasiet startar nästa höst. Hon hoppas att det nära samarbetet i längden kommer resultera i att fler flickor väljer att börja spela hockey.

– Vårt samarbete med Huddinge gymnasium har pågått under lång tid på pojksidan. Nu när vi satsar på att erbjuda alla lika bra träning oavsett kön, är det självklart en förhoppning att sporten kommer att växa ytterligare.

En av tjejerna som har bestämt sig för att söka till elitgymnasiet nästa höst är Huddinge Hockeys egna Saga Broman. Hon är 15 år och är mittback i damlaget. En betydande skillnad då hon tidigare bara har spelat i pojklag.

– Det känns jätteroligt att de startar ett elitgymnasium även för tjejer. Det betyder att jag kommer kunna spela kvar i klubben och inte behöver flytta från Stockholm.
 

Saga jagar drömmar

Saga som skadade korsbandet förra året har en lång säsong av rehab bakom sig. Trots detta är målet ändå klart och tydligt. Hon vill komma så långt som möjligt och den absoluta drömmen är svenska damhockeyligan och landslaget. 

– Jag har spelat hockey sedan jag var fyra år gammal och har alltid älskat sporten. Att Sara dessutom kommer att vara min tränare på gymnasiet känns väldigt tryggt. Hon har sett mig på isen och vet vad jag går för. Då hänger min träning på skolan ihop med min träning i klubben.

Elitgymnasiet som startar hösten 2019 kommer att erbjuda sju platser och två träningar i veckan på skoltid.

– Det kanske inte låter så mycket, men vi har bara ungefär 30 stycken flickor som är födda 2003 som spelar hockey i Stockholm. Förhoppningsvis kommer den siffran stiga ju mer tiden går, säger Sara Ridderlund.