Nels Ireholm under en tävling i Ulricehamn. Foto: Håkan Ireholm

Nels Ireholm vill nå nya höjder

Han var med i Lilla Sportspegeln för fem år sedan. Nu satsar Nels Ireholm, 16 år, mot konståkningslandslaget.

Den historiskt sett nystartade konståkningsklubben Svea KK firar tio år den 8 december och Nels Ireholm kommer naturligtvis uppträda i jubileumsshowen. Nämner man Nels Ireholm ringer kanske en klocka, han var nämligen med i SVT:s sportprogram Lilla Sportspegeln för nästan fem år sedan.

Sedan dess har han både växt fysiskt och psykiskt som person – men även sportsligt. Nels Ireholm är för tillfället rankad som sexa i Sverige, men med SM-veckan i Karlskrona i mitten av december tar han sats mot nya höjder.

– De som är rankade över mig är extremt bra. De är alla med i landslaget, skrattar den unga konståkaren Nels Ireholm.

Ireholm har nyligen tävlat i elitklass i Ulricehamn där han slutade på en tredjeplats. 13-16 december ska han åka till Karlskrona och tävla i svenska mästerskapen i konståkning och målet är glasklart.

– Ingenting är omöjligt men jag ska minst komma sexa.

När han inte är på isen går Nels Ireholm i skolan och har precis börjat första året på Östra Gymnasiet i Skogås. Skolan hjälper gärna till och stöttar sina elever i elitidrott. Exempelvis får Nels Ireholm ledigt när han ska tävla i konståkning och får möjlighet att komplettera skoluppgifter senare.
 

”Det har blivit mycket bättre i Svea KK”

På frågan om vem han är i dag jämfört med 11-åringen som deltog i Lilla Sportspegeln, skrattar han till innan han svarar:

– Man kan säga att jag är mer medveten om mig själv och min situation och hur bra jag är som konståkare i dag. Sedan är jag mycket bättre än då eftersom jag tävlar mer och i större tävlingar.

En annan faktor till Nels Ireholms utveckling är byte av konståkningsklubb. Efter reportaget i SVT gick han från Haninge KK till Svea KK och träningen blev därmed mer seriös. Styrelsen och ledarna i konståkningsklubben är professionella och ser till att det finns träningstider för den lovande 16-åringen.

– Ishockeylagen snor många tider i hallarna så jag får ofta sena kvällar. Men det gynnar mig eftersom jag kan fokusera på läxor och skoluppgifter innan träningarna. Träningen är rolig i Svea och jag tävlar nu i elitklass.  

Trots skola har Nels Ireholm ändå tid för att träna sex gånger i veckan, vilket inte är en dans på rosor för en 16-åring. Hans mor- och farföräldrar har betytt mycket för hans karriär då de turas om att skjutsa honom till och från träningar när Ireholms föräldrar inte kan.

– Det har blivit mer och mer träning de senaste fyra fem åren. Jag tränar väl ungefär 15 timmar i veckan och det blir mycket bilåkning för mormor och farfar, säger Nils Ireholm tacksamt.

Nästa tävling för Huddinges nästa stjärnskott blir SM-veckan i Karlstad 13-16 december. Men man kan se Nels Ireholm uppträda redan 8 december i Visättra Sportcenter när Svea Konståkningsklubb firar tio år.