Hanna med sin farthållare Fredrik. Foto: Per Synnerman

Huddinges Hanna Lindholm slog rekord

Hanna Lindholm gjorde sitt hittills bästa maraton i söndags. Med en niondeplacering och ett nytt personbästa som är hela fem minuter snabbare än det förra, är möjligheterna för ett VM i Doha nästa år inte långt borta.

Det var under söndagsförmiddagen som Huddinge AIS:s Hanna Lindholm sprang i mål som nia i spanska Valencia Marathon. Tiden blev 2:30:37, vilket innebar ett nytt personligt rekord för Hanna. Fem minuter snabbare än hennes tidigare personbästa. Tiden gör henne även till den näst snabbaste svenskan genom tiderna, knappt sju minuter efter rekordhållaren Isabellah Andersson.

– Just nu är jag trött, men det känns bra. Jag är så glad, säger hon till NyttiFlempan.

Efter en tuff start i loppet kunde Hanna och farthållaren Fredrik Uhrbom höja tempot. När Fredrik efter cirka 30 km valde att kliva av såg Hanna ut att kunna gå mot en sluttid på 2.29. Trots att hon tappade en del fart sista biten, resulterade målgången i en fin placering. Flera kända sprinters deltog i loppet, en av dem var italienskan Valeria Straneo som tog VM-silver 2013. Valeria sprang in endast elva sekunder före Hanna.

2018 en framgångssaga

Det har prestationsmässigt varit ett bra år för Hanna. Hon har satt personbästa på samtliga distanser och tagit SM-guld på 10 km. Det har även lett till en 23:e plats i EM i maraton och vinster i både Stockholm Halvmaraton och Lidingöloppet. Bakom framgångskonceptet ligger hård träning och viljestyrka.

– Jag har försökt variera träningen. Inför maraton har jag verkligen fokuserat. Satsat på att springa långa distanser och vid de kortare distanserna har jag försökt fokusera på fart. Jag har i princip haft samma träningskoncept hela året. Under EM i somras var det dock så varmt att det gav lite sämre resultat, säger hon.

Helgens tidsresultat kommer med stor sannolikhet räcka för att kvala till nästa års VM i Doha, Qatar. Men Hanna berättar att hon ännu inte har lagt upp några konkreta planer för 2019.

– Det vore såklart jättekul med VM, men det gäller att väga för- och nackdelar. Det är trots allt väldigt varmt i Doha vid den tiden, och det är en påfrestning. Även om det inte blir VM så blir det i alla fall något maraton under nästa år.