Emmy är snart tillbaka i Damkronorna. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Landslaget väntar för SH-studenten

Det kryllar av profiler på Södertörns högskola, inte minst duktiga idrottare. Allt från basket- och fotbollsspelare till ishockeyspelare. En av dem är AIK:s OS-meriterade back Emmy Alasalmi, som kombinerar studier och idrott på allra högsta nivå.

OS-spel, SM-guld, assisterande lagkapten i AIK och nu landslagsspel på nytt. Emmy Alasalmi har en del fina meriter att sätta på sitt CV. Men hon kommer även att kunna lägga till en högskoleutbildning på Södertörns högskola. 

– Jag pluggar Sports Management. På Södertörn läser jag de ekonomiska delarna och på Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, idrottsdelarna. Jag har hoppat lite fram och tillbaka, säger hon när vi träffas på Ulriksdals IP efter SDHL-mötet med HV71. En tung förlust som Emmy och hennes lagkamrater förmodligen bara vill lägga bakom sig. 

Önskan: Samarbete med Riksidrottsuniversitetet 

24-åringen spelar alltså hockey i AIK och landets högsta serie, Svenska Damhockeyligan, som är en av världens bästa ligor. Men till vardags kombinerar hon idrott på elitnivå med studierna på Södertörn och GIH. Att pendla mellan skolorna har inte varit tyngt av problem men inte heller helt smärtfritt. Men på Södertörn känns det bra. 

– Jag trivs jättebra. Även om det har varit lite svårt att hänga med i studierna och hålla uppe nivån som elitidrottare, framförallt när man är borta mycket, säger hon och fortsätter:

– Det har gått ganska bra, det är lite skönt att byta miljö och så. Det är ganska stor skillnad mellan skolorna. Det är lite striktare regler och så på Södertörn än på GIH.

AIK:s nummer 21 och assisterande lagkapten har dock en önskan när det kommer till studierna. Det gäller bland annat ökat stöd för att kunna kombinera studier och idrott.  

– Det vore fint om Södertörn i framtiden hittar ett samarbete med Riksidrottsuniversitetet så att det går att lösa.  

Kombinerade OS-satsning och studier 

– Det är jättehäftigt att ha fått vara med om ett OS, säger Emmy som tog sig från moderklubben och Viggbyholm till OS och Pyeongchang i vintras. 

– Samtidigt måste man ju välja vad man ska prioritera. För mig har det alltid varit hockeyn. Det är min livsstil. Studerar gör jag för att kunna hitta ett jobb som gör att jag kan fortsätta spela på den här nivån. Den dagen jag slutar vill jag ha studierna klara för att komma in i arbetslivet direkt. 

På frågan om hon får det stöd hon behöver blir svaret både positivt och negativt.  

– Både ja och nej. Jag har min programansvarige och har haft ett par seminarielärare där vi haft en bra dialog. Framförallt förra året när det var OS-år och jag var borta mycket. Då fick jag nästan läsa vissa kurser helt ensam och göra arbeten själv trots att det var grupparbeten. Det har funkat bra men är samtidigt svårt när man ska lösa allt själv och missar föreläsningar. 

Vill vara bäst – alltid 

Ett problem för SH-studenten och ishockeybacken är tentorna. Helgerna kan bestå av långa resor till bortamatcher samtidigt som tentor ska skrivas. Det är dock inget som kommer att stoppa henne från att vilja vara bäst. 

– Vi har tentor på lördagar som är våra matchdagar. Det går inte. Allt blir släpande och det är klart att det tar på en. Som idrottare vill man ju vara bäst i allt! 

– Det är också jobbigt, när det bara fylls på i bagaget och man ligger efter. Exempelvis är en i min klass basketspelare och hon missar snart en tenta för att hon har bortamatch. I det fallet har löst det så att hon får skriva tentan på en annan ort. I framtiden kan sådana här problem hanteras bättre om alla lärare har förståelse för vår idrott. Så var det inte riktigt förra året när jag försökte ändra och fixa, men det går framåt, säger hon och ser ändå något positivt i utvecklingen. 

”Drömmer om att kunna leva på det” 

Det är många pojkar och flickor som kan hitta en fin förebild i Emmy. Vi ber henne beskriva sig själv som spelare och hennes egen förbild är det inget fel på: en svensk som utsetts till världens bästa back fler än en gång.  

– Jag är ganska liten till växten. Framförallt ligger mina styrkor i det offensiva och spelförståelsen. Jag vill spela med mycket puck, vara med i uppspelen och hänga med upp i anfallen. Jag vill ju försöka efterlikna min idol Erik Karlsson lite. 

Förutsättningarna ser dock minst sagt olika ut. Just NHL-backen Erik Karlsson tjänar mer än sex miljoner dollar per säsong, tränar dagtid och lever på hockeyn. I dagsläget är det något av en dröm för spelarna på damsidan. 

– Det jag vill är att kunna leva på det och att ha det som min vardag, träna på dagarna som herrarna. Det är drömmen. 

Nu väntar landslagsspel 

Först kommer en tenta till helgen och sedan landslagsspel nästa vecka. Tvära kast mellan tentasalar med klassen och blågula omklädningsrum med landslaget. Att komma tillbaka till Damkronorna ser hon fram emot, inte minst med den nya landslagsledningen under Ylva Lindberg. 

– Det ska bli jättekul, det är många matcher. Det är roligt med ny energi och den nya ledningen, nya spelare och även nygamla spelare som är med. Det är ju jätteroligt. 

Det faktum att det handlar om prioriteringar är inte det enklaste. Att representera sitt land vill nog ingen tacka nej till. Emmy om någon har minst sagt goda skäl till att få möjligheten att kombinera idrott och studier i form av just spel med landslaget. 

– När det kommer till landslaget känner jag ju att jag inte vill tacka nej även om man måste prioritera skolan. Jag ska skriva C-uppsats nästa termin men har fortfarande två kurser som släpar och måste klara båda för att vara behörig. Det är jobbigt och stressande. Men man kan ju söka dispens. Jag tycker att jag har bra argument för att få ansökan godkänd.