Padelracket Foto: Wikimedia

Padel – en ny folksport

Av Josefin Strandberg
En blandning av squash och tennis, som i regel spelas i dubbel-lag. Spaniens näst största sport, och klassat som den snabbast växande sporten i världen. Padeltennis intar allt fler orter i Sverige.

I slutet på sommaren öppnade en ny padelhall i Flemingsberg, vilket gör den till en av två padelhallar i kommunen. Den andra ligger i Skogås. Kända ansikten som Zlatan Ibrahimović och tidigare tennisproffset Jonas Björkman är bara några av de personer som fastnat för sporten, vars popularitet ökar för varje dag.

Vad är egentligen padel?

Den padel som vi känner till idag uppkom under 60-talet i Acapulco, Mexico. Sportens skapare var en man vid namn Enrique Corcuera. Och det är just i Centralamerika och Sydamerika som sporten idag är störst. Under 70-talets mitt kom padeln till Spanien. Än idag är Spanien det europeiska land där sporten utövas i störst utsträckning. Padel har blivit landets näst största sport, efter fotbollen, med närmre tre miljoner utövare.
 

Mästerskap sedan 1992.
Det finns idag 19 medlemsländer i det internationella tävlingsförbundet för padel, och Sverige är ett av dem. Sporten har även blivit klassat som den snabbast växande i världen.
Vartannat år arrangeras också EM och VM, sedan 1992.

I svenska Språkrådets nyordslista kom ordet padeltennis med 2016. Där beskrivs sporten på följande sätt:
”Idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbel-lag”.

Hur spelar man padel? PDL Center i Hudiksvall visar i videon nedan.