Bingoverksamhet i Segeltorpsskolans matsal, arrangerat av Segeltorps Idrottsförening. Foto: Joseph Chaouch Båth

Matbingo i Segeltorpsskolans matsal. Foto: Joseph Chaouch Båth

Alla älskar måndagar

Varje måndagskväll förvandlas Segeltorpsskolans matsal till en mötesplats för äldre, som får chansen att umgås och spela matbingo. Men nu kan det vara slutspelat för bingoentusiasterna.

En gång i veckan klockan kvart i fem är Ann Vestermark på plats. Sen 1997 har hon tillägnat delar av dagen och kvällen åt att styra upp matbingon som Segeltorps idrottsförening arrangerar. Tillsammans med sex andra eldsjälar utgör hon navet i bingobesökarnas måndagssyssla. Vinsten går oavkortat till ungdomsverksamheten i föreningen, och arbetet som utförs på plats är helt ideellt.

 

I över 60 år har matbingon varit ett faktum i Segeltorp. Men snart kan den vara ett minne blott. Ann Vestermark och hennes kollegor är osäkra på om det blir fortsatta spelkvällar nästa säsong. 2017 introducerade Huddinge kommun en så kallad vuxentaxa, som för matbingon inneburit en extra avgift på runt 30 000 kronor årligen.
 

”Vi behöver det här. Jag vet inte vad vi skulle göra utan det.”

Redan en timme innan bingon ska börja strömmar deltagare in. En efter en, de flesta med ett leende på läpparna. Och det spelar ingen roll om man vinner något, det är bara en bonus. Totalt blir det ett 50-tal personer som slår sig ner med kuponger framför sig innan de första talen ropas ut i högtalaren. Tolv, etta-tvåa. En av bingoutroparna är Gunilla Malmson som under de senaste fyra åren hjälpt till.

 

– Vi är sju stycken totalt som hjälps åt för att det här ska fungera. Men Ann drar det tyngsta lasset, säger Gunilla Malmson.

 Ulrika Persson (t.v) och Yvonne Hansing (t.h.). Foto: Joseph Chaouch Båth
 

En del reser från andra sidan stan för att spela, som 85-åriga Ulrika Persson från Danderyd. Den timmeslånga färden är dock ett litet pris att betala för det sociala hon får i utbyte.

 

– Vi behöver det här. Jag vet inte vad vi skulle göra utan det, säger Ulrika Persson.

 

För många är bingon rentav helig. En av de mer rutinerade spelarna är Yvonne Hansing som fyller 92 i maj. Hon har spelat matbingo i hela 60 (!) år.

 

- Matbingon är som ett andningshål, man skulle kunna kalla det vårt livselixir. Det är som en mental kick, man träffar alla och har någon att prata med. Det är väldigt viktigt för oss, säger Yvonne Hansing.
 

Nästan alla är pensionärer

För att slippa vuxentaxan vill kommunen att bingoverksamheten ska bli en egen pensionärsförening, berättar Ann. Då måste alla som deltar vara pensionärer, något som de i nuläget inte är. Visserligen är en kraftig majoritet pensionerade, men inte alla. Ann har velat lägga över ansvaret på Pensionärernas Riksorganisation (PRO), men de har tackat nej på grund av tidsbrist.

 

Och tidskrävande är det. Fem timmar varje måndag ägnar Ann och hennes kollegor åt matbingon. Rent logistiskt borde vem som helst få panik av alla kuponger och allt köttinhandlande.

 

Det är inte bara deltagarna som kommer drabbas av en eventuell nedläggning. Stamgästen Madeleine Gustafsson menar att ungdomarna i Segeltorp behöver idrotten nu mer än någonsin, och att pengarna bingon genererar gör skillnad.

 

– Jag tycker kommunen borde låta oss nyttja lokalen utan kostnad, vilket hade underlättat verksamheten. Nu måste arrangörerna betala hyra varje gång, säger Madeleine Gustafsson.

 

Hur framtiden för matbingon ser ut återstår att se, men en sak är säker. Alla älskar måndagar i Segeltorp.