Stallet fostrar framtidens chefer

Varför är det oftast bara män som är chefer? Vad ska vi tjejer och kvinnor behöva göra? Byta namn? Byta kön? Det finns bättre alternativ. De väger cirka 500-700 kilo och har en hjärna stor som en mandarin.

Det sägs att 70 procent av kvinnliga svenska chefer har en bakgrund i stallet, skriver Sveriges Radio i en artikel.

Jag frågade mig själv vad det faktiskt kan bero på? Daltar du med en häst ligger du på sjukhus inom loppet av fem sekunder. Du måste vara den som bestämmer, även om du väger en tiondel så mycket. Det är en tuff sport, tuffare än fotboll. Men om man bestämmer för mycket så tycker inte hästen att det är kul. Ledarskap handlar om samarbete. Går det bra på tävling är det för att man lyckats dubbelt, både med sig själv och med hästen.

Ger jag min häst för mycket mat så kan den bli tjock, ger jag den för lite mat blir den för smal. Man har ju ansvar för en levande varelse. Varje dag, varje vecka, alla dagar om året. Kan man inte ta sig ut till stallet på grund av extrema väder, då får man promenera dit.Tro mig, inget blir inställt.

Man lär sig att ta ansvar i stallet. Det är vi nog alla överens om.

Ridsport är Sveriges näst största ungdomsidrott. 85 procent är tjejer. Det är en av få idrotter där tjejer och killar, unga och gamla tävlar på lika villkor. En halv miljon rider regelbundet.

Jag är en av dem.

Det är inte konstigt att forskning visar att stallet är en plantskola för kvinnliga ledare. Tidiga mornar och tydliga rutiner, självkänsla och samarbete, skit under naglarna och en mjuk mule under handen. Man får även äta ridhusunderlag, ärr på kroppen, brutna ben och så får vi inte glömma förskjutna svanskotor.

Kanske är det inte heller så konstigt att den som sysslar med ridsport oftast blir nedprioriterade av kommunen. Eller att kommuner i Sverige satsar miljonbelopp på att dopa manliga fotbolls- och hockeylag i Allsvenskan och SHL.

Hästar är ju en frukt som inte finns. De passar bäst på mackan eller på donken.