Medgrundare av Padel Flemingsberg, Markus Hellqvist och medspelare spelar padel i turneringen Cup Americano.

Markus Hellqvist och medspelare under Cup Americano. Foto: Martina Karpmyr

Sporten som växer - padelturnering i Flemingsberg

Av Martina Karpmyr
Padel är trendsporten som tagit Sverige med storm. På kort tid har flera nya hallar öppnat i Stockholmsområdet och i augusti 2018 öppnade Padel Flemingsberg. Medgrundaren och vd:n Markus Hellqvist säger att ”Cup Americano” är en tävlingsform som lockat många deltagare.
Padel spelas i lag om två personer och kan beskrivas som en blandning av Squash och Tennis.

Planen liknar en mindre tennisplan med väggar som får användas av spelarna.

Sporten uppkom i 60-talets Mexiko av skaparen Enrique Corcuera och är fortfarande som störst i Central- och Sydamerika.

Idag är Sverige ett av 19 medlemsländer i det internationella Padelförbundet och EM och VM arrangeras sedan 1992 vartannat år.

I Spanien är Padel den näst största sporten efter fotboll och klassas internationellt som snabbast växande i världen. Idag saknas dock nationella tävlingar i Sverige, de bästa lagen får än så länge söka sig till de internationella mästerskapen, säger Markus Hellqvist.

– Alla hallar i Sverige har ett seriespel med lite blandad kvalitet. Det är bara att anmäla sitt lag och vara med. Men det finns ingen nationell tour idag. De bästa svenska lagen får spela i de stora internationella tävlingarna. Men jag hoppas att Padel blir större och att det arrangeras mästerskap även i Sverige i framtiden, säger Marcus Hellqvist.  

Flemingsbergs seriespel drog igång 2 april. Matcherna äger rum under sju tisdagskvällar och avslutas med en placeringsmatch. Ett annat arrangemang som blivit populärt i Flemingsbergs Padelhall är ”Cup Americano”. En turnering med 16 deltagare där alla spelar mot alla. Reglerna skiljer sig från det vanliga sättet att spela, säger Marcus Hellqvist.  

– Americano är en turnering som vi kört ett tag och den är nästan alltid fullbokad, så det är kul. I vanliga fall spelar man i lag, men här finns möjlighet att komma hit ensam och spela. Det är ett roligt och socialt sätt mötas på eftersom alla tävlar mot alla, säger Markus Hellqvist. 

Jens, Stefan och Honken har spelat Padel ett tag men deltar i lördagens turnering för första gången.  

– Jag började för ungefär sex veckor sen och Jens har spelat lite längre. Men det är första gången vi är här och kör Americano. Det får väl godkänt! Det är ju 16 helt okända för oss här idag och det kan ju bli hur som helst, men vi hade skitkul! Och Honken är i final på sin första turnering, det får vi uppmärksamma tycker jag! säger deltagaren Stefan.