Huddinge kommun anordnar konståkning

Av Jesper Karlsson
Under påsklovet låter Huddinge kommun barn och unga prova på konståkning i Björkängshallen. Nytt i Flempan besökte ishallen på tisdag eftermiddag.

Trots att solen skiner ute har minst ett tiotal hjälm- och skridskoprydda barn tagit sig till Björkängshallen för att prova på konståkning, några för allra första gången.

På läktaren sitter föräldrar och ser på medan barnen dansar runt på isen. Emma Palmgren har kommit hit med sin dotter Ronja. Hon är 7 år och har åkt skridskor tidigare, så hon rör sig bekvämt över isen. Av de konståkande barnen är det endast en pojke, resten är flickor. Emma tror att det beror på att killarna hellre spelar ishockey.

 

– Det behövs bättre marknadsföring för att locka hit fler killar, säger Emma Palmgren.

 

Emma Palmgren tittar på när dottern Ronja provar konståkning. Foto: Jesper Karlsson.

 
I publiken sitter också en pappa och tittar på sin dotter. Även han menar att media har ett  ansvar för att konståkningen fortfarande domineras av kvinnor. Samhället i stort har också ett ansvar. Han berättar att han har en son och en dotter och att det är stor skillnad på hur de bemöts generellt.

 

 

– Tjejer är alltid gulliga och pojkar får ryggdunkar. Jag trodde vi hade kommit längre, säger han.

 

För att pojkarna ska få upp ögonen för konståkning krävs att man visar sporten på bra sändningstider, menar pappan.

 

– Tjejer är bra på att anamma manligt kodade sporter. Det är svårare att få pojkar att intressera sig för typiskt kvinnliga sporter. Det skulle betyda mycket om Sverige fick chansen att anordna OS 2026, sånt ger alltid effekt.

 

Ett par ungdomar med erfarenhet av konståkning leder dagens träning. Sofia Iglesias och Saga Nydegger är 16 år. De har varit ansvariga för konståkningen under påsklovet i tre respektive fyra år. De båda håller med om att sporten är kvinnodominerad, men de är hoppfulla.

 

– Det har blivit större bland pojkar och män. Tillfällen som detta bidrar till ökat intresse, säger Saga Nydegger.