Konståkaren Benjamin Severinus, 13 på isen i Björkängens ishall.

Benjamin Severinus Foto: Martina Karpmyr

Huddinges bidrag till elitseriefinalen i konståkning

Av Martina Karpmyr
I förra helgens prestigefyllda elitseriefinal deltog stjärnskotten Nels Ireholm, 16 och Benjamin Severinus, 13 från Huddinges Svea KK. Nytt i Flempan träffade de två konståkarna.
Elitserien i konståkning inleddes 8-9 september 2018.

Där tävlar Sveriges bästa konståkare i fem deltävlingar runt om i landet.

Finalen ägde rum mellan 12-14 april i Frölundaborgs isstadion i Göteborg.

Serien arrangeras årligen och är vid sidan av de Svenska Mästerskapen den största tävlingen i konståkning.

Efter en hård säsong är Nels Ireholm och Benjamin Severinus redo för en välförtjänt vecka av återhämtning. Nels Ireholm tävlade i sitt första SM redan för fyra år sedan och åkte i år till sin andra elitseriefinal. Benjamin Severinus gjorde under den här säsongen sin debut i både SM och elitseriefinalen. De båda åkarna slutade som en fjärde- respektive femteplats.  

– Det korta programmet gick lite halvtaskigt men det långa programmet gick bättre, säger Nels Ireholm.

– Det gick okej men det går alltid att prestera bättre, säger Benjamin Severinus.

Konståkarna deltog även i de Svenska Mästerskapen i Karlskrona 2018. För Benjamin Severinus var det första gången.

– Då var jag nervös. Det var en mycket större tävling än de jag varit på innan och det var mitt första SM. Det var också en stor arena, säger han.  

Konståkningen kräver mycket träning och är en svår sport, säger Nels Ireholm. Därför är det viktigt att börja i tid.

– De som blir riktigt duktiga börjar ofta vid tre-fyra års ålder. Problemet för många som börjar senare är att konsekvenstänket gör att du kan bli rädd för att ramla, och det kan stoppa dig. Alla kan lära sig om man tränar hårt. Men det sitter mest i huvudet, säger han.

 

Nels Ireholm siktar på att landa på ett ben i trippelhoppen.  Foto: Martina Karpmyr.

 

Tävlingarna ger sammanhållning

Det är tävlingarna som är det bästa med konståkning, tycker de båda. Där träffas åkare från hela Sverige och får en gemenskap.

– Det är roligt att se hur alla utvecklas från gång till gång, säger Nels Ireholm.

– Jag känner samma. På tävlingarna träffar man alla. Och när du åker och får dina poäng så får du veta vad det är du kan förbättra. Det är också kul, säger Benjamin Severinus.

De båda åkarna känner sig mest säkra i sina hopp. Men Nels Ireholm säger att han utvecklats mycket i sin presentation under säsongen, vilket ökat hans poäng rejält. Att lära sig och förbättra trippelhoppen är det kortsiktiga målet för båda. Det viktigaste är däremot att fortsätta åka så länge det är kul, säger Nels Ireholm. Benjamin Severinus tänker inte så mycket på framtiden utan fokuserar på nästa grej att bli bättre på.

– Mitt långa mål är att åka tills jag inte orkar mer. Alexander Majorov har slutat nu och han höll ett tal på finalen om att åka för att det är roligt, och så tänker jag också. Man måste utnyttja den tid man har, säger Nels Ireholm.

 

Likt Alexander Majorov tycker Nels Ireholm att det viktigaste är att ha roligt.  Foto: Martina Karpmyr.