Rasmus Gustavsson förbereder en cykelled. Foto: Beppe Svensson

Flottsbro bikepark laddar för säsongsöppning

Just nu pågår jobbet för fullt med att färdigställa årets nya cykelleder och göra parken redo för premiären den 4 maj.

Friluftsområdet Flottsbro i västra Huddinge kommun förknippas nog för de flesta med skidanläggningen som är i gång under vinterhalvåret. Nu när skidsäsongen tagit slut pågår arbetet med att förbereda cykelparken för mountainbikesäsongen som sträcker sig från maj till november. 

 

Mountainbikeleder i området har funnits i över 20 år, men nedförsåkningen med cykel i Flottsbro tog fart 2015 när skidliften som tar åkarna upp för backen blev tillgänglig under sommaren.

 

– I början stod jag ideellt och grävde hopp och gjorde banor för min egen hobbys skull. Vår bikepark har tagit fart de senaste åren och vi börjar bli en av de största anläggningarna i Sverige, säger Rasmus Gustavsson, anläggningstekniker på Flottsbro bikepark.

 

Detta har skett i samband med att mountainbikecyklingen har blivit större i Sverige menar han.

 

– Det har vuxit explosionsartat i hela landet. Mountainbike har blivit en ny familjesport. Lite som att åka upp till fjällen bara att man åker på cykel istället för skidor.

 

Rasmus Gustavsson berättar om projektet med att göra i ordning parken, som enligt honom tar minst en månad.

 

– Vi är fem personer som jobbar med att renovera våra gamla leder. Det blir mycket jobb med traktorer och andra maskiner, det är stora grejer att hålla på med.

Karta över Flottsbro bikepark. Foto: Rasmus Gustavsson
 

Inför den nya säsongen går arbetet för det mesta ut på att renovera de leder som redan finns i backen, även om några nya spår även förbereds. En nyhet för i år är en så kallad XCO-led (cross country olympic) vilket är ett längre mountainbikespår som delvis går genom skogen och byggs tillsammans med Huddinge kommun och Spårvägen cykelförening.

 

I nuläget hålls inte tävlingar i backen, men det hoppas man kommer i framtiden.

 

– Vi har inte riktigt tagit tag i att hålla tävlingar än, vi har mest fokuserat på att bygga upp backen. Förhoppningsvis kommer det så småningom jag skulle säga att vi har förutsättningarna för att hålla i tävlingar, säger Rasmus Gustavsson, anläggningstekniker på Flottsbro bikepark.