Martina Tamvakou satsar på yoga i Huddinge

Martina Tamvakou har varit yogainstruktör i ett år och i september öppnar hon egen studio i Huddinge. Fram till dess så har hon yogaklasser utomhus under våren och sommaren.

Yogainstruktören Martina Tamvakou bor i Huddinge och det är här hon vill undervisa i yoga. Idag håller hon klasser i Snättringe gymnastiksal och i Rosendalsparken. Hon marknadsför sig endast genom en lokal Facebook-grupp men ändå blir klasserna snabbt fyllda. Hennes vision är att yoga inte ska vara dyrt. Hennes yoga-klasser kostar hälften så mycket som klasser i city.

- Alla ska ha råd med yoga, ingen ska behöva avstå yoga för att det är för dyrt.

Martina Tamvakou menar att yoga är fysisk träning samtidigt som man mediterar. Det påverkar nervsystemet och gör att man slappnar av och cellerna mår bättre. Yoga reducerar stress och förbättrar människans välmående. Yoga finns i många olika former men Martina fokuserar på Power yoga, där fokus ligger på meditation.

Martina kommer ursprungligen från Grekland där hon var professionell balettdansös. När hon kom till Sverige började hon studera statsvetenskap på Södertörns högskola. Efter att hon avslutat sina studier började hon studera på läkarlinjen, det var då hon började med yoga.
- Det var så stressigt på läkarlinjen så jag började med yoga för att få avkoppling.
Kort därefter kände hon att studera till läkare inte var det hon skulle göra i livet, trots sitt intresse för anatomi. Hon fick en bok av en vän som hon idag rekommenderar till alla som letar efter lycka. Boken heter Ikigai, på japanska betyder det ”anledningen till att vi vaknar upp varje morgon”.
Boken menar att man ska äga och bära med sig sin egen Ikigai, lära känna sig själv på djupet och hitta sin lycka genom livet. Det var så Martina hittade sin passion för yoga.
- Jag har boken på tre olika språk, engelska, grekiska och svenska.
 

Hennes yoga är populär och snart kommer hon ha klasser i sin egen lokal. I lokalen finns det också ett kök. Hon förklarar att det är viktigt för henne att folk ska kunna komma tidigare eller stanna kvar efter klasserna och dricka te. Hon vill inte ha en typisk business där hon lär ut yoga och sedan vinkar av personerna. Hon vill skapa gemenskap och vill att alla som kommer till hennes klasser ska känna sig välkomna och avslappnade.

- Vare sig det är att sova bättre eller minska sin stress är yoga bra för alla, det är bara att börja.