Ishockey tekning Foto: Clyde/Flickr

Historiskt brons till Stockholm

Thea Johansson och Lisa Jönsson, båda med anknytning till Flemingsberg spelade för Stockholm i TV-pucken. Resultatet? Stockholm spelade hem bronsmedaljen. I helgen avgjordes turneringen i spelorterna Leksand och Falun.
TV-pucken är en ishockeyturnering för distriktslag där deltagarna får vara max 15 år. Turneringen startade 1959 och sänds varje år på SVT. 2019 är första året det fanns en flickklass i turneringen. Speltiden är 2x20 minuter. Kravet för att delta är att du är svensk medborgare eftersom TV-pucken ska fungera som en talangskola för spelare till svensk elithockey.

Sedan 2012 har landets bästa 15-åriga, eller yngre, flickor tävlat om att bli Sveriges bästa distriktslag i turneringen Stålbucklan. Men från och med 2019 är klassiska TV-pucken en turnering även för flickor. 16 flicklag deltog. För Stockholm stod Flemingsbergs IK-fostrade backen Thea Johansson för 3 mål och 5 assist på 8 matcher, och Flemingsbergs IK U16 målvakt Lisa Jönsson spelade 2 matcher.

Efter fem raka gruppsegrar vann Stockholm mot Örebro i kvartsfinalen men förlorade semifinalen med uddamålet mot Dalarna. Istället för final blev det bronsmatch. Efter 34 sekunder i bronsmatchen mot Ångermanland tog Stockholm ledningen med 1-0. I ett powerplay i slutet av första perioden assisterade Thea Johansson kollegan Emelie Olsson till 2-0. Matchen slutade 3-0 och Stockholm är det första distriktslaget att ta brons i flickornas TV-pucken.