Huddinges ishockeyspelare firar ett mål tillsammans med lagkamraterna i matchen mot Hammarby i SDC-hallen.

Huddinge firar målregnet i matchen mot Hammarby. Hela 8 fullträffar belv det. Foto: Olle Ahlén

Huddinge krossade krislaget på bortaplan

Av Olle Ahlén
Det blev ingen jämn historia i gårdagens drabbning mellan Huddinge och Hammarby i SDC-hallen. Huddinge utklassade tabelljumbon med hela 8-2 och närmar sig nu den övre halvan av tabellen.

Huddinge hockey var favoriter inför bortamatchen mot Hammarby. De grönvita laget har bara lyckats inkassera 5 poäng under de första 11 matcherna och ligger sist i tabellen. Bättre har de gått för Huddinge, som låg på en sjunde plats innan eftermiddagens söderortsderby i den halvfulla ishallen i Sätra. Av de 227 åskådare som var på plats var minst hälften Huddingesupportrar och de fick jubla efter matchen. Deras lag tog tre nya poäng och närmar sig nu den övre halvan av tabellen.

Trots att Huddinge ägde spelet under de första tio minuterna var det inte dem som spräckte nollan. Klockan stod på 10:27 när Hammarby tog ledningen genom Nestor Plasmo som tryckte pucken i nät efter en tilltrasslad situation framför Huddingemålvakten Pontus Eltonius.

Men Hammarbyglädjen skulle inte vara länge. Bara två minuter senare hade Huddinge reducerat genom Robin Sjörén efter tryck mot Hammarbys mål. Med 1:40 kvar på klockan av den första perioden tog Huddinge ledningen efter en hård styrning upp i nättaket av Martin Eklund. Huddinge dominerade skottstatistiken med hela 20 skott mot Hammarbys 8 och Huddingetränaren Mikael Österblom menade att resultatet var missvisande.

– Jag tycker 2-1 efter första skulle varit 4-0, sa han efter första perioden.

 

Ryck i andra

I den andra perioden skulle målskyttet släppa för Huddinge. Första målet kom efter 4:20 och inom loppet av fyra minuter hade Huddinge dessutom lyckats göra både 4 och 5-1. Hammarbyspelarna såg uppgivna ut, men i Huddingebåset var moralen betydligt högre.  Huddinge ägde pucken under hela perioden och tycktes vara först in i alla situationer och gå segrande ur de flesta närkamper.

Den tredje perioden började som den första. Hammarby gör ett tidigt mål, men har efter det inte så mycket mer att komma med. Huddinge lyckas vinna den sista perioden med 3-1 och slutresultat fastställs till 2-8.

– Idag är vi de Huddinge jag vill att vi ska vara. Vi är intensiva, åker mycket skridskor, gör korta byten och tar rätt beslut, sa Huddingetränaren efter matchen.

 

Hyllar fjärdekedjan

Mikael Österblom hade ingenting negativt att säga om matchen i efterhand och berömmer hela laget, främst fjärdekedjan.

– Vi har gjort om lite i formationerna och det är otroligt kul att alla bidrar. Tidigare har vi bara haft en eller två femmor varje match som sticker ut, sa tränaren efter matchen. Vår fjärdekedja gör ett jättebra jobb idag och är alltid bra defensivt. Idag fick dom göra lite mål framåt också.

 

Huddinge tittar nu framåt mot en tuff match mot topplaget Väsby IK i helgen. Hammarby möter nästjumbon Segeltorp i en måstematch.