Information på träning Foto: Albin Ekström

Huddinge IBS drömmer om Allsvenskan

Huddinge IBS damer placerar sig efter sju matcher på tredjeplats i Division 1. Det är tidigt på säsongen men Huddinge IBS siktar mot Allsvenskan.
– Det är en liten dröm att få upp det här unga gänget i Allsvenskan, säger huvudtränaren Mårten Arvidsson.
Huddinge IBS gör sin sjätte raka säsong i damernas tredje division, divisionen bytte namn från Division 2 till Division 1 säsongen 2017/18. Klubbens bästa placering är en andraplats säsongen 2016/17. Mårten Arvidsson gör sin andra säsong som huvudtränare för damlaget, hittills har det blivit en sjätteplats och nu ligger laget trea.

Huddinge IBS damlag är ett väldigt ungt lag, ingen i truppen har tagit studenten. De äldsta tjejerna är 18 år och de yngsta är 16 år. Majoriteten av årets trupp var med ifjol när laget slutade på en sjätteplats. Med ett års rutin i seniorinnebandy är målsättningen att ta steget upp i Allsvenskan. Hittills har Huddinge vunnit fem av sju matcher i upptakten av Division 1. 

– Säsongen har varit som förväntat. Lite trögt de första två matcherna. Sedan får vi in lite nya spelare och kommer med nya idéer till spelsystemet, säger Mårten Arvidsson.

I andra omgången förlorade Huddinge mot Råsunda IS, laget som sju omgångar in i serien är obesegrade. Råsunda har många spelare med landslagsmeriter från innebandy och ishockey. Omgången efter kom nästa förlust, den här gången mot Vendelsö IK.

– Mot Råsunda fungerade inte vårt försvarsspel särskilt bra och det gjorde att vi släppte in enkla mål. Mot Vendelsö gjorde vi inte jobbet de två första perioderna. Vi gick ut och vann sista perioden men det saknades ett mål för oavgjort. Vi lärde oss att trampa igång redan från början, säger Mårten Arvidsson.

Huddinge IBS huvudtränare Mårten Arvidsson Foto: Albin Ekström
 

Fullt med talang

En faktor till Huddinges starka säsongsstart kan vara ett nytt samarbete med SSL-nykomlingen Nacka Wallenstam IBK. Samarbetet ger Huddinges spelare chansen att träna med tjejer som tillhör världens bästa damliga.

Att det har hjälpt spelarna är det inget tvivel om. Sedan samarbetet inleddes har Huddinges Elin Barbus och Tilde Olsson-Åhman blivit uttagna till Stockholms stadslag för distriktslags-SM i januari. Och Mathilda Ekenlinde åkte med U19-landslaget till Prag i oktober för landskamper i Euro Floorball Tour.  

– De är en viktig kugge för laget. Men jag brukar säga att det krävs en komplett bra femma eller ett komplett bra lag för individuella prestationer. De är absolut viktiga i laget men de blir bäst tillsammans med sina lagkamrater, säger Mårten Arvidsson.

Hässelby i helgen

Huddinge försöker spela aggressivt med press högt upp i planen. De visar ingen respekt för bättre lag och spelar sitt spel. En fartfylld innebandy som även leder till en del utvisningar.

På söndag ska Hässelby SK IBK försöka ta sig förbi Huddinges höga press. Förra året lyckades Hässelby och vann lagens båda möten. Men efter fyra raka segrar tror Mårten Arvidsson på sitt lag.

– Spelar vi som vi gjort de fyra senaste matcher kommer inte Hässelby hinna med i vårt tempo. Vi vinner matchen med 6–4. Det kommer bli en väldigt jämn match det har jag på känn, säger Mårten Arvidsson med ett nervöst skratt.

Hur sugna är ni på 5:e raka segern?

– Vi är väldigt sugna. Vi ska göra allt vi kan för att vinna över Hässelby i helgen.