Bover Gültekin och Peter Kelly Foto: Albin Ekström

Huddinge IF klarade målet

Nu är säsongen över för Huddinge IF. Sportcheferna Peter Kelly och Bover Gültekin ser tillbaka på ett händelserikt år.
– Det var en match vi klantade oss ordentligt, annars förlorade vi inte stort någon gång, säger Peter Kelly
Årets tackling: Marcus Mikhail
Årets Nykomling: Tobias Waldenström Soldati
Årets Rookie: Herman Johansson
Vårens Spelare: Sofian Bouka
Höstens spelare: Joakim Corneliusson
Årets skyttekung: Ashley Coffee
Årets Spelare (av spelarna): David Mikhail
Årets Spelare: David Mikhail

Tidigare säsonger har Huddinge kämpat med nedflyttningsstrider, i år var målsättningen att bli ett mittenlag i Division 2. Med facit i hand kan vi konstatera att de lyckades. Huddinge slutade på en sjätteplats med 36 poäng. Med tio matcher spelade var de till och med ett topplag, men efter två inspelade poäng mellan 8 juni och 7 augusti fick klubben nöja sig med en mittenplacering.

Året har inte bara varit en dans på rosor för Huddinge. Inför säsongen rekryterades en ny tränare, Johan Lönn. Men trots en topplacering i början av juni fick Lönn sluta.

– Johan hade mycket under den tiden. Det var nytt jobb och mycket runt omkring. Han är en oerhört duktig tränare men det var fel tid för honom att ta över laget, säger Bover Gültekin.

Det var ett tufft beslut för sportcheferna att ta.

– Det är aldrig kul när tränare lämnar. Det blir ett hack och det är aldrig bra. Både Bovar och jag vill bygga långsiktigt, säger Peter Kelly.

Sommaren blev viktig

Den nya huvudtränaren, Kiarash Livani, fick en tuff start på nya uppdraget.

– Under perioden Lönn fick lämna blev det turbulent i klubben. Det är unga spelare och det snackas och blir lite drama. Det tog tid och det kändes som att sommaruppehållet kom lägligt. Efter uppehållet kunde Kia (Kiarash Livani) göra sitt med laget, säger Bover Gültekin.

Efter sommaruppehållet fick laget in förstärkning. Enligt sportcheferna stod två av nyförvärven, Tobias Waldenström Soldati och Ashley Coffey, ut mer än de andra. Soldati stärkte lagets defensiv medan Coffey fick fart på anfallsspelet.

– Ashley Coffey flyttade hit till Sverige och jag känner hans flickvän sen tidigare. Det stod mellan Huddinge och två andra klubbar. De erbjöd mer pengar men vi lockade med träningsmiljön och den goda sammanhållningen i truppen. Och han har bombat in mål, säger Bover Gültekin.

Viktiga spelare

Huddinges Joar Gadd Berglund och Felix Åkerlund är två spelare som också har varit viktiga för laget under 2019. Trots att ingen av killarna spelade speciellt mycket. Berglund var andremålvakt och Åkerlund har varit skadebenägen ända sen han kom till klubben. De bidrog på ett sätt som sportcheferna vill lyfta fram när säsongen sammanfattas.

– Joar gör en massa saker även fast han inte behöver det. Vi har till exempel inte råd med någon naprapat eller läkare och då har Joar tagit på sig den rollen, säger Peter Kelly

– När det gäller koder för hur man ska bete sig, då är Joar Huddinge, säger Bover Gültekin. 

Om Felix Åkerlund säger Gültekin:

– Felix skador gör att han inte kan konkurrera om speltiden på samma villkor som de andra spelarna. Han är en spelare som betyder mycket för omklädningsrummet. Trots lite speltid är han den spelaren som de andra i laget ser upp till.

”Huddinge är tillbaka”

En toppklubb som sparkar sin tränare och blir ett mittenlag. Viktiga spelare som värvas in under sommaren. Och spelare som bidrar mer än bara på planen. Det är Huddinge IF 2019. Men hur kan man sammanfatta lagets prestationer på planen i år?

– När jag spelade borta mot Huddinge fanns det en viss typ av respekt. Det är en av de svåraste bortamatcherna för många av lagen. Det känns som att vi har fått tillbaka den där respekten. Huddinge är tillbaka, säger Bover Gültekin.