Joakim Gustafsson och Jesper Eriksen. Foto: Leonardo Buttafoco Ohlsson Redigering: Olle Ahlén

Joakim Gustafsson: "Vi vågar satsa ungt"

En ny satsning har påbörjats för Segeltorp som tappade 23 av 26 spelare förra säsongen. Nytt i Flempan fick efter Segeltorps senaste match en intervju med lagets tränare.
2011/2012: Divison 4
2012/2013: Division 4
2013/2014: Division 3
2014/2015: Division 3
2015/2016: Division 3
2016/2017: Division 2
2017/2018: Division 2, kval till division 1
2018/2019: Division 1
2019/2020: Division 1

Efter tolv spelade matcher ligger Segeltorp på en delad sista plats. Tränaren Joakim Gustafsson kommenterar starten på säsongen och säger.

– Det är flera matcher där vi har haft övertaget men ändå förlorat. Ser man till de tidigare matcherna är det några som vi hade kunnat ta med oss poäng ifrån.

Vad behöver ändras?

– Vi måste hitta en speltrygghet där alla alltid vet vad som ska göras när en situation uppstår.

Under säsongen så har ATG gått in som sponsor i Hockeyettan. Summan som ATG sponsrar med är inte offentlig. Pengarna som ska komma in i serien kan underlätta för spelarna.

– Hockeyettan är den tuffaste serien i hockeySverige. Spelarna har oftast ett heltidsjobb samtidigt som de tränar 5-6 gånger i veckan. De måste även balansera situationen hemma med familj med mera. Vissa av våra killar börjar klockan sju för att sedan sluta jobbet klockan tre och komma hit efter det.

Finns det några avlönade spelare i Hockeyettan?

– Utanför Stockholm så erbjuds det lön, boende samt extra jobb. Det är en utmaning för oss Stockholmsklubbar. Speciellt de klubbarna som inte är lika etablerade i Hockeyettan. Vi erbjuder material som till exempel klubbor.

 

Ung trupp

Segeltorp har en av de yngsta trupperna i hela Hockeyettan. Medelåldern är 22. Det är inte endast en ung trupp. Huvudtränaren Joakim Gustafsson, 30 och den assisterande tränaren Jesper Eriksen, 28 har bägge haft relativt korta karriärer som tränare.

– Segeltorp är precis som för spelarna en språngbräda för oss. Vi försöker alltid rannsaka och utveckla oss själva. Vi agerar som bollplank för de här killarna som kan använda föreningen som en språngbräda, säger Jesper Eriksen.

Joakim Gustafsson säger.

– Vi vågar satsa ungt och jag vet vad vi kan.

Joakim Gustafsson nämner även vad tränarna vill försöka uppnå med klubben.

– En spelare som mår bra spelar bra. För att vi ska kunna utmana i år så krävs det att gruppen ska göra det här tillsammans.

 

Flera spelare lämnade för rivalen

Inför säsongen så lämnade 23 av 26 spelare Segeltorps IF. Majoriteten bytte klubb till Huddinge IK. Jesper Eriksen berättar om utmaningen att få ihop en ny trupp inför säsongen.

– Spelarna som var här förra året lämnade Huddinge året innan. Det berodde på att spelarna tyckte att det var en ohållbar tränarsituation i Huddinge. När tränaren i Huddinge sedan lämnade klubben så anställde Huddinge tränaren som tränade Segeltorp förra säsongen. Det var rätt naturligt att spelarna från förra säsongen följde med till Huddinge.

Det måste varit en utmaning att gå ihop en ny trupp?

– Det är självklart en utmaning att gå från en spelartrupp på 26 spelare till en spelartrupp på tre. Vi har jobbat på hårt under sommaren med rekryteringen och vi är nöjda med den truppen vi har.

Måns Krüger (lillebror till föredetta NHL-stjärnan Marcus Krüger) och Dennis Nordström toppar poängligan i Huddinge IK. Förra säsongen spelade de i Segeltorps IF och producerade många poäng.

– Självklart finns det några spelare från gänget som lämnade som man hade velat behålla.

 

Ledningen

Joakim Gustafsson riktar även stor uppskattning till resten av ledarstaben.

– Ledarstaben i den här föreningen är grymma. Allting är fixat när man väl är på plats, det finns kaffe bryggt och allting är nytvättat. Det är en service som vi kan erbjuda till killarna i truppen.

Jesper Eriksen nämner lagledaren Linda Hillner som ett exempel.

– Mycket blir gjort när man jobbar med Linda, hon är en "doer" och inte en "sayer".