SH-studenten Denise Husak-Asp från Huddinge gör sin tionde säsong i högsta serien. Foto: Svante Störlinge

SDHL kryllar av Huddingetalanger igen

Att Huddinge fostrar duktiga hockeyspelare har vi hört förut. Nu kommer även återväxten i kommunen på damsidan. Säsongen 2019/2020 ser vi fler spelare från Flemingsberg, Segeltorp, Huddinge och Trångsund i den högsta damserien, SDHL, än på många år.

Linnéa Hedin, AIK (moderklubb: Huddinge IK)
Estelle Forsberg, AIK (moderklubb: Flemingsbergs IK)
Denise Husak-Asp, AIK (moderklubb: Trångsunds IF)
Julia Tärnblom, Djurgårdens IF (moderklubb: Huddinge IK)
Felicia Linder, Djurgårdens IF (moderklubb: Flemingsbergs IK)
Annie Silén, Leksands IF (moderklubb: Segeltorps IF)
Mina Waxin, Modo (moderklubb: Flemingsbergs IK)

VM- och SM-guldmedaljörer har en efter en fostrats i pojklag runt om i Huddinge tidigare. Men även många flickor har tagit sina första skridskoskär i ishallarna i Huddingeområdet. Nu tar de landets högsta serie med storm. Antalet spelare i SDHL säsongen 2019/2020 är nämligen fler än någon annan säsong efter att kommunens egna elitlag, Segeltorp, lämnade SDHL (tidigare Riksserien) 2014.

– Det känns verkligen jätteroligt att fler klubbar börja ta efter och låter tjejerna kliva fram, säger den tidigare juniorlandslagsspelaren Denise Husak-Asp som själv har Trångsunds IF som moderklubb.

Utvecklingen går framåt och det ställs högre krav på att klubbarna ska ha inkluderande verksamheter. Det vill säga mer plats och bättre förutsättningar för unga tjejer som börjar spela ishockey. Denise har själv redan hunnit med över 280 matcher i landets högsta serie och ser på den positiva utvecklingen med glädje. Inte minst hemma i Huddinge.

– Det känns jättebra och framförallt roligt att alla inkluderas och att man ser att det är en sport som passar alla.

Förebilderna var viktiga – nu är Denise en själv

23-åringen hann själv göra fyra A-lagssäsonger i Segeltorp innan klubbens damlag flyttades ned i Division 1. Innan dess kryllade Riksserien, som serien hette tidigare, av spelare från Huddinge. Inte minst med tanke på Segeltorps status. Bland annat med landslagsspelare som Erika Holst och Gunilla Andersson i laget som var med och tog SM-guld 2008, 2010 och 2011.

– Jag själv har bara positiva erfarenheter och blev väl omhändertagen av alla tjejer och ledarna. Det var kul att få nya förebilder som Erika och Gunilla, berättar Denise om sin tid i klubben.

Efter Segeltorps guldartade år är Denise nu en i skaran av sju spelare från olika Huddinge-klubbar i SDHL, den högsta siffran på många år. Det mesta tyder på att återväxten på damsidan i kommunen sker i full fart. Och tio år efter ”Torpets” första SM-guld är det istället AIK-forwarden Denise Husak-Asp som ses som en förebild likt föregångarna Holst och Andersson.

– Jag vill själv ta efter de förebilder jag hade, välkomna de unga spelarna hos oss i AIK och få de att känna sig trygga. Det är såklart jätteroligt att få vara en förebild, det känns jättebra.