Domarna Erik Logge till vänster och Erik Ollila till höger Foto:Leonardo Buttafoco Ohlsson

Bakom kulisserna med Huddingedomarna

Det har skrivits mycket i media om att ungdomsdomarna står ut med påtryckningar och hot. Domarna vill även visa upp den andra sidan av yrket. Följ med bakom kulisserna.
Distriktet innebär att domarna inte längre tillhör en förening. Domarna tillhör istället region öst Stockholm. Distriktet innebär även en högre nivå. På distriktet så börjar man i division 4 för att jobba sig uppåt i divisionerna.

Nytt i Flempan har följt ungdomsdomarna Erik Logge, 18, och Erik Ollila, 16, under en match mellan Huddinge och Tullinge. Matchen spelades i Björkängshallen. På plats var även de domaransvariga Emil Lindberg och Kristian Hokka. De är ansvariga för föreningarna Segeltorp, Huddinge och Flemingsberg. Domarna har pratat om utmaningar som tuff arbetsmiljö, utbildning, ambitioner och varför de började döma ishockey.

Hockey i familjen

Erik Ollilas domarkarriär startade i föreningen Mälarhöjden-Bredäng för två år sedan. Han hade slutat spela men ville fortsatt vara en del av ishockeyn. Erik Logge började döma för tre år sedan. Han har utövat ishockey tidigare men fortsatte med att döma efter spelarkarriären. Båda har hockey i familjen och ett stort intresse för idrotten. De har olika ambitioner inom yrket.

– Jag vill alltid utvecklas som domare och bli den domaren som lagen vill ha, säger Erik Ollila

– Jag vill avancera inom dömandet. Jag har ambitionen att flyttas upp till distriktet för att fortsätta min utveckling, säger Erik Logge.

Tuff arbetsmiljö

Under matchen mellan de 12-åriga pojkarna i Björkängshallen hördes ett par gånger påtryckningar från tränarbänken. Det ropades ”Men vad fan!”, ”Skojar du eller!?”.

– Det var gnälligt i början av matchen. Vi har självklart hört tuffa ord mot oss under säsongen. säger Erik Ollila.

– Det rinner av mig. Det är oftast i de yngre åldrarna som det gnälls extra mycket. säger Erik Logge.

I medierna har det under det senaste året förts en diskussion om påtryckningar och hot mot ungdomsdomare. Bägge ungdomsdomarna instämmer med att det i matcher har kunnat bli hotfullt. Den här säsongen tycker båda att det har varit lugnare.

Domarna har pausutvärdering  Foto:Leonardo Buttafoco Ohlsson

En match som domare och domarnas utveckling

Domarna samlas en halvtimme innan matchen. De pratar om tidigare matcher och om hur matchen skulle genomföras. De hinner även med att förbereda kvitton, byta om och självklart dra igenom den senaste veckans resultat ute i Sverige. En obligatorisk high-five innan de kliver ut ur omklädningsrummet och ställer in fokuset på vad komma skall.

Efter en väl genomförd match kliver de in i omklädningsrummet igen. Här diskuteras matchens helhet och domslut. De ger varandra feedback på vad som gick bra och mindre bra. Ungdomsdomarna är tydliga med att det är under matcherna och efter matcherna som de lär sig.

– Vi har åtta timmars teoretisk utbildning en gång per år. Det är därför viktigt att få feedback av de andra domarna för att utvecklas. På utbildningarna går vi igenom detaljkunskap, nyheter och repetition av vad det är som gäller, säger Erik Ollila.

Domarna ska lära sig av varandra och det är en utmaning att se alla. De domaransvariga kommer till matcherna och granskar domarna för att sedan ge feedback.

– Alla ungdomsdomare ska granskas minst en gång per säsong. Men det är ont om tid. Vi som jobbar som domaransvariga har ofta ett heltidsjobb och dömer själva. Detta gör det svårt för oss att vara på plats mer, säger Emil Lindberg.

Emil Lindberg domaransvarig. Foto: Leonardo Buttafoco Ohlsson

Inte tillräckligt med domare

Kraven på bättre domare är genomgående från de högsta serierna hela vägen ner. Det finns utmaningar med kvalitén på ishockeydomare då det behövs fler domare.

– Det ska massproduceras domare till distriktet där medelåldern sjunker. Det påverkar även oss. Det blir färre domare. När de har utvecklats blir de uppflyttade. Det gäller även uppe på distriktet där man ofta flyttas vidare snabbt, säger Emil Lindberg.

– Vissa av domarna som dömer på distriktet har aldrig dömt innan de direkt går upp till högre nivåer, säger Kristian Hokka.

De båda domaransvariga håller med om att det är ett tufft klimat i yrket.

– Skulle någon av våra domare känna sig hotade, uppmanar vi att de ska höra av sig direkt till oss så vi kan stötta de. Det händer ibland att situationer går överstyr och då finns vi där, Emil Lindberg.

De domaransvariga vill se fler flickor börja döma ishockey.

– Jag har två stycken flickor som dömer ishockey i mina föreningar, säger Emil Lindberg.

– Och jag har en, men jag vill gärna se att fler flickor börjar döma, säger Kristian Hokka.

Det har skrivits mycket om ungdomsdomare och det tuffa klimatet. Det som inte nämnts lika mycket är det positiva med yrket.

– Det är en härlig gemenskap och en bra plats att utvecklas som människa. Som domare lär du dig att ta ansvar sen får vi inte glömma att det kan vara härligt med lite extra pengar, säger Emil Lindberg med ett leende.

Domaransvariga i huddingekommun. Emil Lindberg till vänster. Kristian Hokka till höger.  Foto:Leonardo Buttafoco Ohlsson