Maria Larsen (till vänster) och Ellen Dahlström spelar i Huddinge HK. Båda tjejerna är uttagna till U17-landslaget inför Scandberico tournament i Norge. Foto: Olle Ahlén

Två Huddingetjejer uttagna till U17-landslaget

Ellen Dahlström och Maria Larsen från Huddinge handboll ska debutera i de svenska U17-landslaget. Tjejerna födda 2003 är med i truppen när Sverige åker till Norge för att spela mot hemmlaget, Spanien och Portugal.
Maria Larsen
Ålder: 16 (född 2003)
Position: Högersex
Moderklubb: IFK Tumba HK

Ellen Dahlström
Ålder: 15 (född 2003)
Position: Målvakt
Moderklubb: Huddinge HK

Huddinge handbolls ungdomssektion blomstrar, främst på tjejsidan. Förra säsongen tog Flickor 14 guld i Ungdoms-SM och i år är flickor 16 favoriter till guldet. Två av spelarna i F16-truppen är målvakten Ellen Dahlström och högerkanten Maria Larsen. Tjejerna har blivit uttagna i U17-landslagstruppen som åker till till Scandberico tournament i Norge och Hønefoss 25 - 27 november. Nytt i Flempan har träffat landslagsdebutanterna.

– Det känns självklart jättekul och spännande, säger Ellen Dahlström och Maria Larsen i mun på varandra.

–  Nivån i landslaget är superhög och man måste vara på topp hela tiden. Vi är jätteödmjuka inför uppgiften, fyller Ellen Dahlström på.

Både Maria Larsen och Ellen Dahlström är födda 2003, vilket gör att de är bland de yngsta spelarna i U17-landslaget. De är bara tre stycken tjejer födda 03 av de som är uttagna, och Maria och Ellen är två av dem. Resten i laget är födda 2002. 

– De är två jätteambitiösa och vältränade tjejer, säger U17-landslagets förbundskapten Patrik Svarvén till Nytt i Flempan.

– Maria Larsen är duktig på många sätt, främst i kontrings- och försvarsspelet. Ellen Dahlström är en stabil målvakt som har varit bra sista tiden. Hon har en väldigt hög lägstanivå, fortsätter han.

 

Huddingetränarna Helen Edlund och Staffan Sandahl. Foto: Olle Ahlén

 

Ett år yngre

Enligt regler framtagna av det svenska handbollsförbundet får A-ungdomar födda 2003 inte spela seniorhandboll förrän nästa säsong. Detta innebär att varken Maria Larsen eller Ellen Dahlström har fått testa på något annat än ungdomshandboll, till skillnad från sina landslagskamrater. Majoriteten av spelarna födda 2002 har gjort sin seniordebut den här säsongen. Dessutom är 10 av 16 spelare i truppen vana vid landslagssamlingar och har varit med tidigare. Senast i sommar tog laget EM-silver i Slovenien. 

– Det kommer självklart bli svårt, men samtidigt vi har förtjänat platsen i laget. Skillnaden är att de kommer vara bättre på att hålla lugnet eftersom de har spelat mer, säger Ellen Dahlström.

Turneringen i Norge spelas delvis i förberedande syfte inför VM i Kina nästa sommar. Men Patrik Svarvén har även andra prioriteringar inför helgen i Norge. 

– Scandberico kommer ge tjejerna erfarenhet av landskamper och de får en chans att spela ihop sig, säger förbundskaptenen. Dessutom kommer turneringen visa hur välutbildade tjejerna är handbollsmässigt. Sånt är lättare att se i matchsituationer. 

 

 

Favoriter i USM

Huddinges F16-lag en av favoriterna till att bärga guldet i Ungdoms-SM den här säsongen. I det första USM-gruppspelet vann de gruppen med full pott och förkrossande +81 i målskillnad på tre matcher. I januari ska tjejerna spela nästa steg i USM. De satsar på att ta sig till finalspelet där de åtta bästa lagen i Sverige spelar om guldet i Uppsala 24 -26 maj 2020. 

– Om vi spelar våra kort rätt borde vi ha goda chanser att ta guld, säger Maria Larsen. Vi har varit i en liten svacka nu men det kommer bli bättre.

 

Ellen Dahlström har spelat i Huddinge HK hela sitt liv, medan Maria Larsen kom till klubben inför den här säsongen. Tidigare har hon spelat i IFK Tumba från grannkommunen.

– Jag trivs jättebra här i Huddinge. Jag kände många av tjejerna innan jag började spela här eftersom vi spelat tillsammans i stadslaget, säger Maria Larsen. Alla kör alltid till hundra procent och konkurrensen är hög.

 

Vad tror ni om VM i Kina i sommar?

– Det är självklart en dröm, men svårt att veta i nuläget om man får åka med, säger Ellen Dahlström. Jag tror Patrik (Svarvén) kommer testa med många olika spelare.

Foto: Olle Ahlén