Flottsbrobacken innan säsong. Foto: Samuel Zurawski

Flottsbro hoppas att kylan kommer snart

Flottsbrobacken öppnar igen den 25 december, hoppas anläggningschefen Andreas Häggqvist. Men allt beror på om kylan kommer.

Sedan slutet av 1970-talet har Flottsbrobacken varit ett attraktivt alternativ för skidåkande Stockholmsbor. Tanken är att öppna backen varje år i december månad, men Andreas Häggqvist förklarar att temperaturen i luften är en avgörande faktor och vissa år har de inte kunnat öppna överhuvudtaget.
– Vi har som målsättning att öppna backen på juldagen. Vi har aldrig så mycket natursnö i Stockholm att vi kan öppna på det, vi är beroende av att göra konstsnö och då är det kyla som är tricket.

Barnfamiljer och Huddingebor
Varje säsong lockas mellan 30 till 80 tusen besökare till skidbacken, den mest populära perioden är emellan juldagen och sista dagen på sportlovet och det är genomgående vädret som påverkar antalet besökare.
– Framförallt är det barnfamiljer som är backens målgrupp, de står ungefär för 80 procent av våra gäster, och familjerna kommer ofta från Huddinge och andra grannkommuner, säger han.
Den andra skaran besökare återfinns i södra Stockholm. Det finns också personer som kommer från andra delar av landet för att åka, men den gruppen är väldigt liten.

Konkurrensen är inget problem
Konkurrensen från stora skidorter som Sälen och Åre är inget som påverkar Flottsbros säsong och Andreas Häggqvist menar att det snarare är ett omvänt förhållande.
– Alla fjälldestinationer påverkas av oss och även skidanläggningar i andra storstäderna. Här finns en bra möjlighet att lära sig åka skidor, det är sällan man har sin första skiddag i Sälen eller Åre.
Det låter som en positiv sak för er?
Ja absolut, samtidigt som det är en utmaning att med mindre resurser utbilda skidåkare.

Framtiden
Även om området och backarna runt Flottsbro har förändrats under åren så har det alltid funnits ett stort intresse kring skidåkning, och det är inget som Andreas Häggqvist tror kommer förändras inom en överskådlig framtid.
– Istället för att trampa snö, tillverkar vi nu snö vilket förlänger säsongen åt båda håll. Utvecklingen på snötillverkning går väldigt fort framåt, så jag skulle tro att skidåkningen kommer vara bättre om 20 år än vad den är idag.

Stjärnor från Huddinge
Det är inte bara barnfamiljer och hobbyåkare som åker i Flottsbrobacken, Huddinge Skidklubb är en förening som använder backen som sin träningsanläggning. Skidklubben har genom åren utvecklat stjärnor som VM bronsmedaljören Jessica Lindell Vikarby och Slalom proffset Mattias Hargin.