Lova-Marie Möller under SM-veckan. Foto: Victoria Mickelsson

SM avslutat - huddingetalangen gick till final

På söndagen avslutades SM i hoppning i Södertälje. Den 17 åriga Huddingetjejen Lova-Marie Möller imponerade stort och gick hela vägen till final.
I hoppning är målet att få så få fel som möjligt. Du får fel om du river hinder eller vägrar, du kan även få tidsfel om du överskrider maxtiden. Summan av felen ger ryttarens resultat för ritten. Rivning och vägring ger fyra fel, vid andra vägringen blir ekipaget uteslutet. Man får ett fel för varje påbörjad sekund som överskider maxtiden. Minst antal fel och snabbast tid vinner.
SM i hoppning arrangeras årligen. Varje år finns Sveriges största ridklubbar på plats med Sveriges bästa hästhoppare. De olika tävlingskategorierna för yngre ryttare upp till 18 år är, ponnyryttare och children (12-14 år). Ryttare över 18 år tävlar som young rider (16-21 år), efter det är man senior.

Svenska mästerskapen (SM) i hoppning blev en stor succé, tävlingen lockade under nio dagar över 10 000 åskådare. En av alla tävlande var huddingetjejen Lova-Marie Möller som lyckades att ta sig hela vägen till final i kategori C-ponny. En vecka efter att SM avslutats berättar hon för Nytt i Flempan om SM-upplevelsen men också om sina egna mål med ridsporten.

Stor finaldag
Med fulla läktare och mycket spänning, summeras SM-veckan som en kanonhelg av Lova-Marie Möller
— Upplevelsen var fantastisk, stämningen var väldigt positiv på hela tävlingsområdet, speciellt på finaldagen när det var så mycket folk. Så jag är väldigt nöjd.
Totalt startade 40 andra ryttare i tävlingen och konkurrensen var tuff. När kvalet var avslutat hade hon tillsammans med 20 andra tävlande lyckats ta sig till finalen. I finalen blev det till slut en 15-placering.
— Det är mitt första SM någonsin, det här är absolut min största merit.

Träning och mål
Hon rider för Huddinge Ridklubb och lägger största delen av sin fritid i stallet och säsongen är väldigt lång.
— Träningen delas upp i två säsonger och mest aktiv är jag under våren, hösten och sensommaren.
Hur mycket tid lägger du ner i veckorna?
— Oj, det är mycket, hela tiden, varje dag, säger hon och skrattar.
Trots tiden och arbetet som krävs har hon inga planer på att trappa ner. Tvärtom. På frågan om vad hon har för mål med sin ridning svarar hon såhär.
— Att bli så bra som möjligt, det kanske är ett tråkigt svar. Men att se hur långt jag kan komma. Det är mer än bara en hobby och drömmen är att en dag rida professionellt, avslutar hon.