Kent är ett välbekant ansikte i Björkängshallen. Foto: Anton Olofsson

Eldsjälarna driver Huddinge hockey framåt

Av Anton Olofsson
Det börjar bli skymning när jag kliver av bussen utanför Björkängshallen. Klockan är exakt 15:35 och en skylt utanför ishallen visar att det snart är nedsläpp mellan två av kommunens bästa lag, Huddinge hockey och Segeltorps IF. I hallens entré stöter jag på en sliten biljettlucka där två äldre damer glatt säljer biljetter.

Väl inne i hallen besöker jag cafét, köper mig en toast och går mot min plats. Publiken verkar förväntansfull och överallt springer barn i olika åldrar som spelar i Huddinge hockeys ungdomslag. Min plaststol fyller knappt kraven för att få kallas sittplats. Jag huttrar och virar halsduken lite tätare runt halsen och väntar på matchstart. Hallen släcks ned och hemmalagets spelare åker ut till hejaramsor.

En röst hörs i högtalarna när den dunkande musiken tystnar, presenterar lagen och meddelar att två knattar ska lägga varsin straff på A-lagsmålvakterna. Publiksiffran är 412 personer. Varför har 412 människor tagit sig till den kalla slitna Björkängshallen en mörk söndagseftermiddag?

Huddinge vann med förkrossande 8–0. Segeltorp kom aldrig riktigt in matchen och var bedrövliga i egen zon. Uddlösa framåt och blev hårt straffade av ett effektivt Huddinge som fick revansch efter premiärförlusten. Speakern annonserar målskyttar, passningsläggare och utvisningar. Det får mig att undra vem är speakern som spenderar sin kväll här?

Det visar sig vara en av Huddinge hockeys största eldsjälar, Kent Nordstrand. Kent Nordstrand har varit speaker i Björkängshallen i 30 år och varit med om alla motgångar och framgångar som klubben haft. Kent blev Björkängshallens röst av en tillfällighet.

– Från början var det att mina barn spelade här och jag som förälder fick hjälpa till i speakerbåset. En gång saknades speaker och jag fick frågan om jag ville ställa upp. Jag var lite nervös men ställde upp och är kvar nu efter 30 år.

Att Kent sitter kvar som speaker efter alla år förklarar han med att det är kul.

– Det blir som en hobby egentligen. Man går ner och snackar lite hockey med kompisarna runt omkring. Jag tycker det också är trevligt med lokalidrotten i Huddinge kommun.

Han tycker också att man ska stötta sina lokala idrottslag även om de spelar i lägre divisioner.

–Jag tycker att man ska gynna lokalidrotten som man har och verkligen intressera sig. Där har man sina närmaste, kompisar och familj. Det är viktigt för man börjar ju ofta där för att bli en elitspelare. Därför tycker jag man ska hjälpa till, stötta, kika och heja fram sina lag.

De 412 människorna som såg matchen i Björkängshallen denna söndag var kanske där av olika anledningar. Stötta nära och kära. Se nästa stora stjärnspelare växa fram. Bli inspirerad av A-laget. Gemensamt har vi att alla fick höra eldsjälen Kent Nordstrand annonsera att Huddinge vunnit matchen och gått upp på en femteplats i tabellen. Och det leder till serien Allettan.

Trots iskall luft och obekväma stolar kände jag av en värme i hallen. Ur denna värme som lokalidrotten skapar föds eldsjälar. Eldsjälar som Kent Nordstrand.