AIK:s Denise Husak-Asp siktar mot SM-guld Foto: Svante Wahlqvist

Lärarstudenten Denise Husak-Asp går för guld

Av Svante Wahlqvist
Den tidigare SM-guldvinnaren Denise Husak-Asp gör sin tionde raka säsong i SDHL. Samtidigt kombinerar hon elithockeyn med studier på Södertörns Högskola. Målet är solklart. Att klara studierna och vinna SM-guld.
Ålder: 23år
Position: RW/C
Moderklubb: Trångsunds IF
Nuvarande klubb: AIK
Meriter: SM-Guld 2011/2012
SM-Silver 2014/2015
U18 VM-Brons 2012/2013

Denise Husak-Asp gjorde sin första match i SDHL redan när hon var 14 år gammal. Säsongen 2010/2011 debuterade hon för Segeltorps IF. Debutsäsongen slutade på bästa möjliga sätt med att Segeltorps IF vann sitt tredje SM-guld.

– Det var helt galet. Det är något som jag verkligen vill uppleva igen.

SDHL-karriärens tog fart i Segeltorp. Men det var i en annan Huddingeklubb som Denise tog sina allra första skridskoskär. När hon var fem år gammal tog hennes morfar med henne till Hockeyskolan i Trångsund. Sedan dess har hon inte lämnat hockeyn. I Trångsunds IF spelade hon tillsammans med killarna. När hon var fjorton år gammal lämnade hon Trångsund för spel i Sveriges högsta serie för damer.

Utöver SM-guldet med Segeltorp har Denise även hunnit med att bärga hem ett brons med juniorlandslaget. Inför U18 VM i Finland 12/13 stod Denise med på en lista över reserver för landslaget. I och med ett sjukdomsfall fick hon dock chansen att åka med på mästerskapet. På dagen för avresan till vårt grannland i öst fick hon telefonsamtalet.

– Jag hann inte tänka så mycket, allt gick så himla fort. Det var när jag kom fram som jag kände hur häftigt det var att vara där. Jag tänkte att jag verkligen skulle ta vara på varje sekund och varje match. Och det tycker jag att jag också gjorde.

 

Vid sidan av studierna på Södertörn drömmer Denise om att bli svensk-mästare igen. Foto: Svante Wahlqvist

Det blev fyra säsonger i Segeltorp innan flyttlasset gick till AIK. Där har det hunnit bli fem säsonger och en SM-final. I årets upplaga av SDHL parkerar ”Gnaget” på en femte plats efter 16 spelade omgångar. Och Denise ser positivt på lagets chanser i år.

– Vi har börjat bättre än förra säsongen och det känns bra i laget. Vi har en bra grupp där vi höjer varandra.

Utöver hockey på heltid så studerar Denise till ämneslärare för gymnasiet på Södertörns Högskola. Det har hon gjort sedan hösten 2017.  Att kombinera hockey på elitnivå med studier kommer såklart med sina utmaningar. I AIK tränar Denise mellan fem och sex gånger i veckan. Träningarna är lagda på morgonen vilket Denise poängterar verkligen underlättar studierna. Även spelschemat i SDHL där matcherna oftast är satta till helger hjälper till.

– Det är klart att det är påfrestande att ha både hockeyn och skolan på heltid. Jag ska inte säga att man får offra saker för det gör jag inte. Men man får välja bort saker. Men det man får välja bort går inte att sätta i relation till det man får uppleva genom hockeyn.

Trots studierna ligger fullt fokus för Denise på hennes AIK och på att få kröna säsongen med karriärens andra SM-guld.

– Vi vill självklart vara med och tävla om SM-guld och jag tror verkligen vi har en bra möjlighet att få göra det.