Ett liv med kaniner i fokus

I snart tio år har Tarkan Sönmez från Huddinge tävlat i kaninhoppning. Nu berättar han om sporten, hur allt började och livet utanför kaninhoppningen.

Tarkan Sönmez är 24 år och bor i en villa i Stuvsta tillsammans med sin sambo, hunden Ayla och 14 kaniner. Sedan tio år tävlar han i sporten kaninhoppning.

Han beskriver kaninhoppning som en sport där både kaninen och ägaren tävlar. Sporten har flera grenar. Det är allt från raka och krokiga banor med hinder som kaninen och ägaren ska springa igenom på kortast möjliga tid till tävlingar i längdhopp och höjdhopp.

– Man skulle kunna jämföra det med hästhoppning och hundagility fast med hinder som är anpassade för kaniner, säger Tarkan Sönmez.

Under intervjun ligger kaninen Rune och sover i Tarkans knä medan hunden Ayla springer runt i vardagsrummet och i hopp om att fånga vår uppmärksamhet. Han fortsätter med att berätta om när han började tävla och hur allt började.

Tarkan Sönmez visar upp kaninen Rune och berättar om livet som kaninhoppningsförare. Foto: Ophelia Larsson

– Jag var nio eller tio år gammal när jag började. Och nu är jag 24 år gammal så jag har hållit på i 14 år. Jag har tävlat officiellt sen 2009 så det blir tio år i år, säger Tarkan Sönmez.

Allt började på Gömmargården i Huddinge där Tarkan red hästar. I stallen på gården fanns flera olika djur. Höns, getter, lamm och inte minst kaniner.

– Det var kaniner överallt, i ett litet stall. Det var fyra boxar och en massa kaninburar lite överallt där inne. Och då hade vi en kanin som jag tog hand om. Då var det en äldre tjej som kom fram till mig och sa: “Tarkan, du vet att du kan tävla i det här?” Jag bara: “aha kan man tävla?” Då gav hon mig lite kontaktuppgifter till Riksförbundet för kaninhoppning. Och på den vägen är det, säger han.

Under alla år av tävlande har Tarkan bland annat vunnit kaninhoppnings-SM i höjdhopp tre gånger i rad med kaninen Snöflingans Majesty of Night, som också kallades för Aysel. Under sin livstid slog Aysel också världsrekordet i höjdhopp hela tre gånger. Något som Tarkan beskriver som sin största merit och sitt stoltaste ögonblick.

Hitta balansen

Utanför kaninhoppningen arbetar Tarkan som socialsekreterare på en stadsdelsförvaltning inom Stockholms stad. Även om de 14 kaninerna tar en stor del av fritiden så hittar han tid för sina andra intressen.

– Jag har 14 stycken så kaninerna tar ju en del av fritiden. Men annars har jag många vänner och gillar att resa. Gillar att besöka storstäder så jag reser mycket och då får ju mina föräldrar hjälpa mig med mina kaniner så de är ett stort stöd, berättar Tarkan Sönmez.

När frågan om favoritresmålet kommer upp så tvekar inte Tarkan alls när han svarar.

– Det är Paris, svarar han säkert.

Förutom kaniner och att resa så är mode det stora intresset. Tarkan berättar att hela modekulturen intresserar honom och att Paris är det självklara valet. Han har haft många vänner som bott där och gillar själv att besöka staden.

– Jag gillar ju mode och hela den kulturen så jag skulle säga att det är Paris. Jag har haft vänner som bott där och så. Det är en väldigt fin stad.