Madeleine ska ta Huddinge IF till framgångar Foto: Anton Olofsson

Hon ska ta Huddinge IF till nya höjder

Huddinge IF:s fotbollsdamer slutade förra säsongen på en femteplats i Division tre. Nu efterlyser tränaren Madeleine Fredholm-Lundgren bättre kondition och högre träningsnärvaro för att klättra i tabellen.
Ålder: 22 år
Assisterande tränare: Huddinge IF damer
Aktiva år som tränare: Ett år
Studerar: Sport och Management
Skola: Södertörns högskola och GIH
Övrigt: Har opererat båda knäna tre gånger

Madeleine Fredholm-Lundgren har bara varit assisterande tränare för Huddinge IF:s damlag i ett år men hon har höga ambitioner för laget.

– Vi kommer komma topp tre nästa säsong. Det är ristat i sten. Vi hade kunnat komma topp tre redan i år men vi har varit hårt skadedrabbade. Nästa säsong får vi in spelare vi vet har kvalitet. Jag har en känsla av att det kommer gå bra.

Madeleine Fredholm-Lundgren blev erbjuden tränarrollen efter en otäck skada som tvingade henne till en lång rehab. Hon ådrog sig skadan under en fotbollsmatch. Madeleine ställdes då inför ett val, att avsluta karriären och bli tränare eller rehaba sig tillbaka till planen.

– Jag funderade på om jag skulle vänta i två år och kanske komma tillbaka eller bli tränare. Då fick jag  frågan om jag ville bli assisterande tränare för Huddinges damlag. Jag visste redan hur tjejerna i laget spelade så det blev ett enkelt val till slut.

Madeleine och hennes tränarkollegor har jobbat hårt med laget under säsongen. Fokuset har legat på att skapa ett eget spel och inte anpassa sig till motståndaren.

– Målsättningen var först och främst att hitta ett spel. Vi har inte riktigt haft det de tidigare säsongerna. Vi har anpassat oss efter motståndarna. Vi försöker hitta tekniker för att göra det lättare för oss mot alla typer av motstånd.

På Källbrink IP spelar Huddinge IF sina matcher Foto: Holger Ellegaard

Trots framsteg under säsongen är Madeleine Fredholm-Lundgren inte helt nöjd. Laget drabbades nämligen av motgångar som inte gick att påverka.

– Efter ett antal matcher blev vi hårt skadedrabbade så vi fick det kämpigt att skapa en spelidé. Vi fick ta in spelare från juniorerna och gamla spelare som fortfarande är med i föreningen men inte längre har tid att satsa. Spelarna kände inte varandra.

Det har varit mycket upp och ned under Madeleines första år som tränare. Hon berättar om vad hon är nöjd och missnöjd med under föregående säsong.

– Vi kom femma, det var ju vårt mål. Jag är nöjd med att vi har kunnat stå emot lag som Haninge och att vi slog Mälarhöjden som kom tvåa. Vi har gjort det bra utifrån det spelarmaterial vi haft. Träningsnärvaron är jag missnöjd med. I framtiden kommer även skadade spelare kunna köra rehab på plats.

Madeleine Fredholm-Lundgren och hennes tränarkollegor jobbar stenhårt för att Huddinge IF ska nå en topplacering i nästa års tabell. Ett mer specifikt träningsschema för att utveckla spelarna  och nya rekryteringar ska bidra till framgångar i framtiden.