Ardit Fazljija vill säkra OS-platsen. Foto: Emilio Valdés Bahri

Brottaren från Flemingsberg jagar OS-drömmen

Ardit Fazljija är uppväxt i Flemingsberg. Han har brottats i 15 år med ett tydligt mål i sikte, OS 2020 i Tokyo. Genom hård träning vill han inspirera de unga och visa att det är möjligt att uppnå sina drömmar och mål.

Att representera Flemingsberg är något som Ardit är stolt över. När han svarar på frågan om han ser sig själv som en förebild tvekar han ödmjukt men medger att de unga ofta uppmärksammar honom. Att höra “där är brottaren, där är brottaren” är något han uppskattar.

– Här kan barn ibland välja fel väg. När jag kommer ner till träningarna och ser barnen som kommer från Flempan blir jag glad. Det är fint att se. Istället för att hänga i centrum kommer de till brottarklubben för att träna och hänga där istället. Här får de möjligheten att skaffa nya vänner. Det bästa med att vara en förebild är att man inspirerar dem till att träna hårt istället för att busa i centrum, säger Ardit Fazljija.

Allt började på fritids när Ardit var tio år. Alla barn fick varsin lapp med en lista aktiviteter på. Det fanns mycket att välja på. Fotboll, innebandy, basket och brottning. Ardit visste inte första vad brottning var utan trodde att det kanske liknade boxning. Av alla sporter som fanns på listan valde han brottning.

– Jag valde brottning. På brottningsklubben fick jag träffa min tränare Neno. Vi gjorde kullerbyttor och jag lärde mig att kasta. Jag älskade det direkt. Jag fick göra saker som barn gillar att göra, eller ja, det jag gillade att göra, berättar Ardit Fazljija.

Ardit tränar hårt med OS som mål. Foto: Emilio Valdés Bahri

När Ardit växte upp var Zlatan Ibrahimovic den självklara förebilden. Ett namn som Ardit är van att kopplas med.

– Vi från förorten ville bli som Zlatan och jag ville bli brottningens Zlatan. När jag var 14 år var det tidningar som skrev om mig, de sa att jag var Zlatan från Flemingsberg. I landslaget brukar de fortfarande kalla mig för det för skojs skull , säger Ardit Fazljija.

I september hade Ardit chansen att säkra OS-platsen. Tyvärr lyckades han inte komma tillräckligt långt i turneringen för att uppfylla sin dröm. Men han behöver inte vänta länge på nästa chans. I mars är det dags för Europa-kvalet. För att säkra OS-biljetten behöver han då komma till final. Ardit är säker på att han kommer att lyckas uppnå sitt mål.

– Jag tycker det ser bra ut! Man har ju hopp. Jag vet att jag kommer ta mig till OS. Jag är självsäker. Jag har tränat hårt och jag vet att det är allt eller inget. Det har varit min dröm sen jag var tio år.

OS är Ardits dröm. På vägen dit vill han inspirera andra.

– Jag vill ändå visa det svenska folket att en invandrare från förorten kan ta OS-medalj. Jag vill visa barnen här och alla som har det tufft att det går att vända på allt om du vill. Om du tränar hårt kan du uppnå dina drömmar och mål.