Cykelsport. Foto: Pixabay

Huddinges ungdomar tränar mer än genomsnittet

Ungdomar mellan sju och 25 år i Huddinge tränar mer än genomsnittet i Stockholms län. Av 26 kommuner hamnar Huddinge på en sjundeplats, före grannkommunerna Haninge och Botkyrka.
Kung fu Fotboll Hockey Karate Cykelsport Capoeira Dans Segling Friluftsliv Innebandy Hästridning Friidrott Bordtennis Brottning Bågskytte Cricket Gymnastik Handboll Judo Alpinskidåkning Tennis Basketboll Badminton Konståkning Simning Motorsport Aikido

Huddinge kommun ligger strax över genomsnittet när det gäller hur mycket ungdomar mellan sju och 25 år gamla idrottar. Under 2018 deltog ungdomar i 103 träningstillfällen i någon av Huddinges föreningar. Det visar statistik från Riksidrottsförbundet om det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet). Det placerar Huddinge före grannkommunerna Botkyrka och Haninge – men en bit efter Nacka som har ytterligare 20 träningstillfällen per ungdom. Den kommun som toppar listan och hade flest ungdomar som rör på sig var Danderyd med nästan dubbelt så många träningstillfällen än Huddinge.

 

 

Bo Källström (L), som är ordförande för Huddinge kommuns kultur- och fritidsnämnd, menar att siffrorna beror på mer än endast viljan att träna.

 

– Utan att veta, kan jag tänka mig att det är högt korrelerat med hur det ser ut socioekonomiskt. Det vill säga att invånarna i Danderyd har bra inkomster och det innebär ju att barnen där tar del av de inkomsterna och kan lägga det på idrottsaktiviteter, säger han.

 

Är Nacka en kommun som är rättvis att jämföra er med?

 

– Nej, det skulle jag inte säga. Socioekonomiskt ser det lite annorlunda ut där, det gör det.

 

Bo Källström (L), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Huddinge. Foto: Huddinge Liberalerna

 

"Det är lite svårt att jämföra sig med Danderyd"

 

Vidare menar Källström att det är Danderyds invånares personliga ekonomi som bidrar till bättre förutsättningar för barnen att idrotta än i Huddinge.

 

– Kommunen totalt har ju bättre personliga ekonomiska förutsättningar även om deras kommunala ekonomi har gått i kras. Om du går ut i Huddinge och jämför med olika kommundelar så kommer du också att se stora skillnader.

 

Trots att Huddinges ungdomar tränar betydligt mindre än Danderyd och Nackas ungdomar finns det andra kommuner som är mer relevanta att jämföra med, anser Bo Källström.

 

– De undersökningar som jag har gjort själv så tycker jag att vi står oss bra. Det är lite svårt att jämföra sig med Danderyd. Vi kan ju se mer rikt ut i exempelvis Haninge och Järfälla som är samma karaktär av kommun.

 

Hockeyn viktig för Huddinge – men inte prioriterad

 

När man sorterar Stockholms kommuner efter var ungdomarna idrottar mest hamnar Huddinge strax över genomsnittet på en sjundeplats av totalt 26 kommuner. Men i stället för att snegla mot Danderyd och resterande kommuner i toppen har kultur- och fritidsnämnden andra prioriterade mål, enligt Bo Källström.

 

– Det vi måste se till är ju att det finns anläggningar att utöva idrott på, till att börja med. Sedan se till så att vi har ett föreningsliv som har bra förutsättningar att verka, säger han.

 

I Huddinge kommun finns över 60 aktiva idrottsföreningar, allt från kampsporten aikido till ridsport och bågskytte. Men den sport som kanske främst förknippas med Huddinge kommun är hockey. Med över fem ishallar och en välkänd talangfabrik till idrottsförening, Huddinge IK, råder det ingen tvekan om att hockeyn är stor i kommunen. Bo Källström medger att hockeyn har en viktig roll i Huddinge, men vill inte påstå att man prioriterar den före andra idrotter.

 

– Det är väldigt uppenbart att hockey är populärt, eftersom alla träningstider är fulltäckta. Det finns ju en stolt hockeytradition i Huddinge. Men i förhållande till antal utövare så är det ju inte så att de är gynnade, avslutar Bo Källström.