I helgen avgörs Sveaskäret som arrangeras av Svea Konståkningsklubb. Foto: Luu, Wikimedia Commons/Montage

I helgen avgörs Sveaskäret

Av Anton Carlsson
Under helgen kommer Huddinges största konståkningsklubb hålla i Sveaskäret, en stjärntävling för konståkare i alla åldrar.

Nu är det snart dags för Sveaskäret 2019, som i år hålls i Segeltorpshallen. Då kommer konståkare från hela Stockholms län att delta. Med många anmälda åkare kan åskådare se fram emot ett fullspäckat schema som sträcker sig över hela helgen.

– Vi har bra deltagande i år med cirka 130 anmälda åkare, säger Christian Gnosspelius, sekreterare för Svea Konståkningsklubb.

Tävlingen riktar sig främst mot åkare i c-klass, men alla som innehar en tävlingslicens kan delta. Bland deltagarna är det huvudsakligen yngre åkare som är i början av sin karriär. De yngre kommer tilldelas ett protokoll med individuell bedömning efter sitt deltagande. Medan de äldre kommer att slåss om en plats på prispallen.

Sveaskäret är inte det enda evenemanget Svea Konståkningsklubb håller i under årets gång. Klubben sätter varje år upp shower inför julen och nyårsfirandet och driver sommarläger under den varmare halvan av året. Har man aldrig provat konståkning, men skulle vara sugen på att göra det, har klubben prova-på kvällar för barn och ungdomar mellan 6 och 18 år. Det vill säga att alla som vill kan få testa konståkning med klubben.

– Vi har tre professionella tränare anställda och även ett tiotal tävlingsåkare som arbetar som tränare i Skridskoskolan och i grupperna som förbereder tävlingarna, säger Christian Gnosspelius.

Med de många deltagarna kommer förhoppningsvis många åskådare. För den som är nyfiken står dörrarna öppna under helgen.

– Alla är välkomna, det är bara att dyka upp i Segeltorpshallen! Fri entré, avslutar Christian Gnosspelius.

Läs också: