Umgänge och gemenskap i fokus för pensionärerna

Av Svante Wahlqvist
Varje onsdag eftermiddag samlas seniorer från Huddinge i PRO:s lokal på Sjödalsbacken. Då är det bridge som står på schemat. Det är både ett bra tillfälle att umgås och ett sätt att hålla igång på äldre dar.
Bridge är ett kortspel för fyra personer som spelas med en vanlig kortlek och man spelar i par. Spelet går ut på att vinna så många poäng som möjligt.

Hur får man poäng?
Poäng får man genom att vinna stick, ett stick är när en spelare lägger ett kort. Den spelare som spelat det högsta kortet vinner sticket.

Bridge är inget turspel
Alla spelare har samma förutsättningar när det kommer till korten. Det handlar alltså inte om tur utan om skicklighet för att vinna sticken tillsammans med sin partner.
Källa: Svenska Bridgeförbundet

I PRO:s lokaler anordnas alla möjliga aktiviteter för pensionärer. En av dessa är bridge. På Sjödalsbacken 7 i Huddinge Centrum spelas bridge varje onsdag. Mellan 12:30 och 15:00 samlas några utav Huddinge seniorer för att umgås, spela kort och ha det trevligt.

– Man lär ju känna varandra. Det är det som är så roligt, säger Lillian Marjasin som är en av de som engagerar sig i bridgen.

Inne i lokalen är bridgen i full gång och spelarna skämtar och skrattar gott med varandra. Lillian Marjasin ber dem hon spelar med att få pausa spelet för att kunna prata med mig. En man vid ett annat bord skämtar om att när ”ordförande ber om något blir det så”. 

– Ja någon ordförande har vi ju inte. Men det är jag som ordnar med att handla mackor, fika och sätta på kaffe. Och om någon är sjuk så ska de höra av sig till mig så att vi kan hitta en ersättare till den som inte kommer dyka upp, säger Lillian.

Men det är inte bara gemenskapen och det roliga umgänget som Lilian anser är viktigt med bridgen. Hon trycker även på det positiva med att bridgen kräver att man tänker och är med rent mentalt. 

– De säger att det är viktigt för oss äldre att hålla igång. Där tror jag att bridgen är bra. Vi får både hålla igång hjärnan och det sociala.