Botkyrkas kultlag på väg tillbaka

Av Rasmus Hjortling Olofsson
Flerfaldiga Europa och SM-mästarna Balrog Oilers har de senaste åren härjat runt i de lägre divisionerna. Nu tillbaka i division 1 och med målsättningen att nå toppen igen, verkar Botkyrkalaget vara på väg tillbaka till innebandyns högre divisioner.

Svenska mästare 2004 på herrsidan och flertalet gånger under 2000-talet på damsidan. Det är det Balrog Oilers som många minns. Men de senaste åren efter nedflyttningen från allsvenskan 2016 har laget mestadels spelat division 1 och 2 innebandy. Men nu är laget på uppgång igen, Nytt i Flempan har varit i kontakt på mejl med assisterande tränare Rasmus Hebrant och övriga ledarstaben.

 

2019 gjordes en intervju med Jonas Steffen där han sa att målet var att nå Allsvenskan inom tre år. Nu har han lämnat klubben men är målsättningen densamma?

– Målsättningen är att hitta tillbaka till grunderna, bli ett lag som inget lag i serien tar lätt på. Vi jobbar inte längre efter den ”treårsplanen”. Vi ska försöka bygga ett lag och ett spel som håller för den divisionen där vi är nu. Sedan utveckla de. Vi har en oerhört skön och bra grupp människor som är i föreningen just nu. Vi har även väldigt bra förutsättningar med eget omklädningsrum och antagligen Sveriges bästa materialare. Vi måste bli ödmjuka och inse var vi står i idag förklarar Rasmus Hebrant och övriga ledarstaben.

 

Trots att Balrog Oilers historiskt är ett av det mest ikoniska lagen inom svensk innebandy har prestationerna de senaste åren varit blandade. Nedflyttning till division 2 för att sedan nu vara tillbaka i division 1.

 

Medför klubbens historik press på spelare och ledare, eller känns det som vilken division 1-klubb som helst? 

– Jag personligen tycker inte det, när jag mötte Balrog året de åkte ur division 1. Så hade man inte den respekten för laget som stod på banan. Det kändes som vilken match som helst i serien egentligen.Men nu har jag  väldigt mycket mer respekt, nu när jag varit i föreningen i något år, och fått förstå lite hur och varför situationen blivit som den är förklarar Rasmus Hebrant.

Nytt i Flempan har också varit i kontakt med Bruno Lundberg. Han var en av de som var med och startade Balrog på 80-talet. Han tog även två SM-Guld och tre Europacup guld med laget.

 

Vad är din åsikt om Balrogs “nya projekt”, tror du de kan lyckas?

– Det gäller ju att hitta karaktärer som är villiga att träna hårt och långsiktigt. De finns ju såklart andra lag som också vill gå upp i allsvenskan, det gäller ju att ha rätt förutsättningar men jag vet inte exakt hur allt ligger till, menar Bruno Lundberg.

Hur tror du att det skulle vara för “innebandy Sverige” om Balrog tog sig upp igen?

– Jag tror att det skulle vara en häftig grej. Det skulle så klart ge eko, sen är det väldigt mycket mer än att ett lag ska gå upp: till exempel hur ser återväxten på spelare ut. Nu har ju Balrog enbart ett lag och måste förlita sig på spelare utifrån, det är något som kan bli tufft på högre nivåerna menar Bruno Lundberg.