Stuvsta IF vill locka yngre tjejer

Av Emrik Johansson
Stuvsta IF var säsongen 2020 nykomlingar i division 1 och imponerade stort när de kämpade sig till en fjärde plats. Nu vill klubben bli det naturliga valet för fotbollstjejer i Huddinge kommun.

Säsongen 2019 tog damerna i Stuvsta IF klivet upp från division 2 till division 1, något som klubben hade som mål att lyckas med inom tre år. 

– Jag tillträdde redan förra säsongen inför division 2. När jag förhandlade med klubben var vi överens om att ha en treårsplan att gå upp i division 1, säger huvudtränare Mats Oskarsson. 

Planen gick vägen redan första säsongen. Stuvsta IF ville göra en generationsväxling i samband med att de skulle kämpa om uppflyttning, en plan som nu får ske i en högre division. 

– Det var inte alla tjejer som ville ta steget till division 1 första året. De hade varit där tidigare och var väl inte direkt sugna på att göra det igen. Men de hängde på under första året, så nu är det väl några som slutar och då gäller det att hitta nya, unga ambitiösa spelare, säger Mats om uppflyttningen. 

Säsongen 2020, med mersmak 

Stuvsta avslutar den korta säsongen med sju vinster och fyra förluster. Något som räcker till en imponerande fjärde plats i debutsäsongen. 

– Officiellt så gick vi in med en målsättning att bara hänga kvar, så jag är jättenöjd, säger Mats. 

Stuvsta IF är nöjda med säsongens prestationer. Nere i  högra hörnet Stuvstas tränare Mats Oskarsson. Foto: Pernilla P och Mats Oskarsson.

 

Utöver seriespelet har damerna i Stuvsta även mäktat med en final i Viktoria cup, där de på vägen slog ut Elitettan-laget BP. I Svenska cupen stod laget även upp mot Hammarby som tog sig upp från Elitettan till Allsvenskan. Så prestationerna har funnits där även mot topplag i det svenska seriesystemet. 

Målsättning 2021 

Mats berättar om en serieomläggning som är under planering från Svenska fotbollsförbundet och förväntas ta plats inom ett par år. Inför stundande säsong blir således målbilden att göra en generationsväxling och etablera sig som ett lag i division 1. 

– Till 2021 är målet att inte bli sämre, skrattar Mats. 

– Målbilden är att rekrytera tjejer från Huddinge och Stuvsta samt att föryngra truppen lite. Vi vill att unga tjejer skall se Stuvsta som ett alternativ för deras fotbollssatsning istället för att direkt gå till de stora Stockholmsklubbarna.