Huddinge Baskets tränare Fredrik Thavenius har haft mycket problem med skador under sin idrottskarriär. Foto: Privat

"Basket blev räddningen från ganska mycket"

Av Lennart Sörnsen
Tränaren för Huddinge Basket, Fredrik Thavenius, har varit tränare i över 20 år. Han berättar om sin väg till basket, basketens betydelse i hans liv och den speciella situationen i och med coronapandemin.

Under uppväxten i Sundsvall började Fredrik Thavenius tidigt intressera sig för basket. Genom prenumeration på VHS-kassetter under en tid där det inte gick att se matcherna live följde han amerikanska NBA. För honom var det däremot en annan idrott som blev mer intressant - ishockey. Han spelade hockey fram tills han var femton år gammal, när en hjärnskakning stoppade honom från spel. Han lyckades aldrig släppa rädslan för pucken. Det var då intresset för basket blommade upp än mer och det blev dags att byta sport.

– Basket blev räddningen från ganska mycket, säger han idag.

 

Men skadorna fortsatte. Efter några säsonger med basket kom en vändpunkt när Thavenius lag Sundsvall Dragons tog SM-Guld säsongen 2008/2009, en säsong han hade missat på grund av en skada. Efter detta valde han att helt fokusera på coachning efter en period där han redan hade varit aktiv både som spelare och som coach.

 

 

Fredrik Thavenius slutade med ishockey och började istället med basket. Foto: franchiseopportunitiesphotos .

 

 

För fyra år sen, efter att ha gått ifrån sin förra tränarstation i Sundsvall, tog Thavenius sedan upp kontaken med Jonas Morin, ordförande i Huddinge Baskets styrelse, som han hade känt sedan tidigare när lagen hade mött varandra. Det hela slutade med att Thavenius sade upp sitt jobb i Sundsvall med en veckas notis och bestämde sig för att komma ner till Stockholm.

– Flytten berodde mycket på basketen. Jonas tog emot mig med öppna armar. Jag kände mig väldigt hemma direkt, det är det som är så speciellt med klubben. Det är en jävligt familjär känsla, berättar Thavenius

 

 

Thavenius har nu varit tränare i över tjugo säsonger men denna är nog den mest speciella enligt honom. Som inom alla områden i samhället har coronapandemin ställt till det rejält även för Huddinge Basket. Det blev en lång försäsong. Säsongen kunde sedan slutligen dra igång mot Norrköping Dolphins i slutet på oktober. Bara någon vecka efteråt kom dock beskedet att all träning och matcherna stoppas i och med de nya, skärpta råden i regionen.

– Jag har haft långa försäsonger innan med skador och liknande men detta har varit jobbigare. Att se de slita så hårt och sen få detta besked. Det är tufft, säger Thavenius.

Läs också: